naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Izvješće Europske komisije potvrdilo napredak u liberalizacija poštanskih usluga

Reforma poštanskog sektora u Europskoj uniji dobro napreduje, ali neke zemlje članice trebale bi ubrzati tranziciju prema punom otvaranju tržišta poštanskih usluga te ukloniti preostale zapreke tržišnom natjecanju. To je zaključak najnovijeg izvješća Europske komisije o europskom poštanskom sektoru koje je objavljeno za razdoblje 2006.-2008. 

Direktiva o poštanskim uslugama traži od Komisije da predstavi periodična izvješća koja analiziraju razvoj i ocjenjuju utjecaj reforme poštanskog sektora i njezine učinke. Razdoblje na koje se odnosi najnovije izvješće posebice je važno za sektor poštanskih usluga EU, budući da su se u tom razdoblju dogodile mnoge važne promjene. 

U veljači 2008. Vijeće i Europski parlament usvojili su treću direktivu o poštanskim uslugama koja utvrđuje da je rok za puno otvaranje do 31. prosinca 2010. za većinu zemalja članica EU, a do 31. prosinca 2012. za ostatak. 

Velika Britanija u tom je razdoblju, 1. siječnja 2006., u potpunosti liberalizirala tržište poštanskih usluga, a s prvim danom 2008. Njemačka je postala četvrta zemlja članica EU koja je u potpunosti otvorila poštansko tržište. Nasuprot tome, Nizozemska, u kojoj je puno otvaranje bilo predviđeno za 2008., odgodila je liberalizaciju, ali nije postavila novi datum. Iako konkurentnost jača, taj je proces sporiji nego se očekivalo, kaže Komisija. 

Osim zapreka koje su ostale od ranije, razvijaju se i nove koje usporavaju ritam pune liberalizacije, primjerice preveliki zahtjevi za dobivanje licence ili uskraćivanje pristupa ključnim elementima poštanske infrastrukture. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Postal services: EU reforms on track but more progress needed in some Member States, says Commission report