naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija traži hitnu obnovu opskrbe ruskim plinom

Europska komisija zatražila je u petak 9. siječnja da se neodgodivo ponovno uspostavi opskrba Europe plinom, nakon što je postignut sporazum o pojedinostima razmještanja promatračke misije EU.  

'Sada postoji sporazum o pojedinostima promatračke misije', priopćila je Europska komisija, dodajući kako je trenutačno najvažnije da ruski plin neodgodivo počne stizati u EU. 

Komisija je objasnila da je sinoć i jutros dodatno kontaktirala s ruskom i ukrajinskom stranom. 

U četvrtak navečer Europska unija uspjela je uvjeriti ruskog premijera Vladimira Putina da pristane na razmještanje europskih promatrača, ali češko je predsjedništvo priopćilo kako je još potrebno dogovoriti se o pojedinostima misije. 

Glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina potvrdio je u petak da je Rusija pristala na razmještaj promatračke misije u kojoj će biti predstavnici Europske komisije, Rusije i Ukrajine i koja će osigurati neometan protok ruskog plina preko Ukrajine do europskih zemalja.

'Sinoć su premijer Putin i češki premijer Mirek Topolanek razgovarali telefonom te su se složili o potrebi razmještanja promatrača', izjavio je u petak glasnogovornik ruske vlade. 

Diplomati u Češkoj, zemlji koja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom, izjavili su kako će promatrači u Kijev krenuti već danas, a zatim će biti razmješteni na mjernim postajama ukrajinskog plinovoda. 'Time bi ruski plin trebao ponovno stizati do europskih potrošača', objavila je Europska unija.  

Napredak u pregovorima, koji su jučer u Bruxellesu gotovo cijeli dan bili bez pomaka, dogodio se nakon telefonskih razgovora Putina, Topolaneka i njemačke kancelarke Angele Merkel. 

Ruski su dužnosnici upozorili da će, čak i kada promatrači budu na svojim mjestima, trebati sati, možda i dani, prije nego što plin preko Ukrajine počne stizati do potrošača. 

Plin će vjerojatno dobiti samo europski potrošači jer sporazum između Rusije i Ukrajine o cijeni plina i plaćanju starog duga, koji je i uzrokovao cijeli spor, još nije postignut.  

Plinskim sporom Rusije i Ukrajine bilo je, više ili manje, pogođeno 18 europskih zemalja. Najteže je stanje bilo na Balkanu, gdje su neke zemlje potpuno ovisne o ruskom plinu. U Srbiji, BiH i Bugarskoj stotine tisuća ljudi ostale su bez grijanja, a zatvorene su i mnoge tvornice.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Monitoring team starts work in Kiev and Gas Coordination Group urges Naftogaz and Gazprom to resume gas deliveries immediately
  • EUobserver: Ukraine in EU firing line for gas crunch costs
  • EUobserver: Freezing Balkans await gas conflict solution
  • EUobserver: EU monitors to end Russia-Ukraine gas war
  • EurActiv: Czechs take lead in chaotic gas crisis troubleshooting
  • EurActiv: Interview: Gas conflict 'highlights importance of Nabucco'