naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novi EU program za pomoć filmskoj industriji

Europska komisija usvojila je u petak 9. siječnja novi Media Mundus program, projekt široke međunarodne suradnje u audiovizualnoj industriji čiji je cilj ojačati kulturne i trgovinske veze europske filmske industrije i filmske industrije u trećim zemljama. 

EU je namijenila 15 milijuna eura za projekte unutar tog programa u razdoblju od 2011. do 2013. godine. 

Putem sredstava iz novog programa financirala bi se razmjena ljudi i davale bi se stipendije kako bi se olakšali susreti i razmjena iskustava između filmskih djelatnika u Europi i u trećim zemljama. Time bi se i ojačalo povjerenje i stvorile dugoročne trgovinske veze. 

Program bi trebao i ojačati konkurentnost i transnacionalnu distribuciju filmova, te olakšati provedbu projekata međunarodne koprodukcije.

Kroz postojeći MEDIA 2007 program za europski film u razdoblju 2007.-2013. namijenjeno je 755 milijuna eura za pomoć filmskoj industriji da razvije, distribuira i promovira svoja djela širom Europe. 

U svibnju 2008. četiri filma koja su dobila sredstva iz tog Media programa dobila su nagrade na filmskom festivalu u Cannesu, a dva filma koja su dobila sredstva iz Media programa dobila su i Oscare: austrijsko-njemački film Krivotvoritelji i francuski La Vie en Rose.

 

Više o tome:

Europska komisija: Cinema: EU film support goes global