naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Slovačka najavila reaktiviranje zatvorene nuklearke u odgovoru na plinsku krizu

Nakon rusko-ukrajinskog sukoba koji je doveo do prekida isporuka ruskog plina Europi Slovačka je najavila da će ponovno staviti u pogon nuklearni reaktor, nedavno zatvoren u skladu sa sporazumom o pristupu EU. 

Prema uvjetima pristupnog sporazuma Slovačka se obvezala postupno obustaviti proizvodnju u dva od preostala četiri reaktora u nuklearki Jaslovske Bohunice. 

Slovački premijer Robert Fico proteklog je vikenda izjavio da će u idućem tjednu isključeni reaktor snage 440 megavata u nuklearnoj elektrani Bohunice biti ponovno pokrenut radi očuvanja stabilnosti opskrbe električnom energijom. 

'Svjesni smo da je to kršenje našeg pristupnog sporazuma, no ovo je doba krize', izjavio je Fico nakon izvanredne sjednice vlade. Slovačka je vlada nakon obustave ruskih isporuka plina proglasila izvanredno stanje. 

Austrija se najviše zalagala za zatvaranje nuklearke Bohunice te je oštro reagirala na odluku Slovačke. Ministar za okoliš Nikolaus Berlakovich ocijenio ju je posve neprihvatljivom, pozivajući Europsku komisiju da poduzme odgovarajuće mjere. 

Komisija međutim, kako tvrdi jedan njezin glasnogovornik, još nije zaprimila nikakvu službenu obavijest vezano uz takav potez Bratislave.

Kako bi nadoknadila izgubljenu proizvodnju Slovačka želi ubrzati gradnju na novoj lokaciji Mochovce, ulaganjem dodatnih 1,6 milijardi eura u tu nuklearnu elektranu, čija je gradnja započela u doba komunizma 1986. na temelju zastarjelog ruskog projekta iz 1970tih.  

Komisija je u srpnju prošle godine dala zeleno svjetlo za nastavak gradnje preostala dva reaktora te nuklearne elektrane. 

Bugarska, koja je još teže pogođena plinskom krizom nego Slovačka, također je signalizirala da planira ponovno reaktivirati jedan od reaktora snage 440 megavata u Kozloduju, koji je zatvoren 31. prosinca 2006. 

Bugarski premijer Sergej Stanišev ovog je vikenda kazao kako bi ponovna aktivacija zatvorenih reaktora bila ekstremna mjera ali da nije nezamisliva, ako se rješavanje aktualne krize previše otegne. 

Slovačka i Litva Uniji su se pridružile 2004., prije Bugarske, te si tako osigurale bolje uvjete za prijevremeno zatvaranje nuklearnih reaktora. Za razliku od Bugarske, te su zemlje svoje reaktore zatvorile tek nakon pristupanja, što im je omogućilo dobivanje dodatnih sredstava za njihovo isključivanje prilikom odlučivanja o EU proračunu na samitu u prosincu 2005. Povrh već dobivenih sredstava, Litva je tada dobila dodatnih 865 milijuna eura, a Slovačka dodatnih 375 milijuna eura. 

 

Više o tome:  

EurActiv: Gas crisis gives Slovakia excuse to restart nuclear unit