naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pozvala Rumunjsku na veće napore u borbi protiv korupcije

Europska komisija i zemlje članice Europske uniej žele vidjeti konkretne rezultate pravosudnih reformi i borbe protiv korupcije u Rumunjskoj, rekao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso u ponedjeljak 12. sijačnja nakon sastanka s rumunjskim predsjednikom i premijerom. 

'Zatražio sam od nove vlade da obrne negativni trend koji je vidljiv posljednjih šest mjeseci. Rumunjska mora uvjeriti Komisiju i zemlje članice da može ispuniti obećanja koja je dala u vrijeme pristupanja EU', rekao je Barroso na konferenciji za novinare. 

I predsjednik Traian Basescu i novi premijer Emil Boc kazali su da je glavni cilj sadašnje vlade da njihova zemlja ovoga ljeta dobije pozitivno izvješće EK kako bi se završio Komisijin mehanizam nadzora na polju pravosuđa i korupcije do kraja 2009. godine. 

'Ugovor o pristupanju ne specificira kada bi se mehanizam suradnje i nadzora trebao završiti, ali naš je cilj da se on ukine do kraja ove godine', rekao je Basescu. 

Iako je članica EU već dvije godine, Rumunjska je i dalje pod posebnim nadzorom Bruxellesa na polju pravosuđa i unutarnjih poslova i često je bila predmet kritika Europske komisije da se dovoljno i učinkovito ne bori protiv problema korupcije. Glavno pitanje identificirano u posljednjem izvješću EK je nedostatak 'nedvosmislene potpore' parlamenta i sudova u borbi protiv korupcije. 

Prošle godine Rumunjska je uspjela izbjeći zamrzavanje sredstava iz europskih fondova s kojim se suočila Bugarska. Međutim, statistike rumunjske agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da je broj problema vezanih uz europske fondove u porastu, što znači da nije isključeno da bi se tijekom ove godine mogla zamrznuti sredstava. 

U prvoj polovici 2008., ukupan gubitak novca iz europskih fondova u Rumunjskoj bio je čak 1,9 milijuna eura. Najčešći razlog bio je korištenje lažnih ili nepravilnih dokumenata za dobivanje novca iz europskih pretpristupnih fondova PHARE i SAPARD na koje Rumunjska još uvijek ima pravo. 

 

Više o tome:

EUobserver: Barroso urges Romanian anti-corruption effort