naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Španjolska dobila upozorenje agencija za kreditne rejtinge

Španjolska je treća zemlja članica euro zone koja je u roku od nekoliko dana dobila upozorenje agencije za dodjelu kreditnih rejtinga Standard & Poor's, čime se skreće pozornost na sve veće opasnosti za gospodarstva euro zone, pritisnuta oštrim usporavanjem aktivnosti. 

Prošloga petka upozorenje navedene agencije za rejtinge dobile su Irska i Grčka, a ukazuje na razvoj situacije koji prijeti skupljim zaduživanjem za navedene tri zemlje u vrijeme kada se države sve više okreću tržištima novca kako bi ojačale sve slabije porezne prihode.

Prema pisanju Financial Timesa, u sljedećih nekoliko dana ili tjedana na redu bi se mogle naći i druge članice euro zone s obzirom na rekordne razine zaduženosti država, dijelom i zbog toga što su uvedeni novi programi potrošnje radi lakšeg izlaženja na kraj s aktualnom gospodarskom krizom. 

Italija s omjerom duga u odnosu na bruto domaći proizvod u visini 104 posto čini se posebno ranjivom. Jednako tako i Portugal, s obzirom na manjak na tekućem računu bilance plaćanja u visini 12 posto. Očekuje se da će se upravo njih dvije uskoro naći na meti upozorenja agencija.  

Prošlotjedni podaci pokazali su da je industrijska proizvodnja u Španjolskoj u studenome smanjena za 15,1 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, što predstavlja najveći pad otkako se vode te statistike. To zajedno s aktualnom brojkom od tri milijuna nezaposlenih ističe goleme nevolje koje predstoje socijalističkoj vladi na čelu s Joseom Luisom Zapaterom. 

Kao znak sve većih razlika među gospodarstvima euro zone, razlika u prinosu koje nose državne obveznice u Španjolskoj u odnosu na one njemačke dosegnula je cijeli postotni bod - rekordnu razliku od uvođenja eura u siječnju 1999. 

Njemačke obveznice od prošlog ljeta oštro prednjače po prinosima u odnosu na državne obveznice u ostatku Europe. Jaz u prinosima po njemačkim obveznicama u odnosu na obveznice Španjolske, Grčke, Irske, Italije i Portugala učetverostručio se od lanjskog srpnja, na najviše razine od uvođenja eura. 

To se dogodilo unatoč činjenici da su prinosi po obveznicama pali u slučaju svih zemalja od srpnja prošle godine kada su dosegnuli najviše razine, budući da su zabrinutosti od deflacije potaknule ulagače na kupovinu državnih obveznica. 

Tržišta obveznica u stvarnosti signaliziraju opasnosti od rastućih razina zaduženosti, a u ovoj se godini očekuje da će europske države izdati obveznica u vrijednosti većoj od 1.000 milijardi eura - gotovo dvostruko više u odnosu na 2008. 

 

Više o tome:

EUobserver: Spain receives downgrading warning from ratings agency