naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
OECD ukazuje na potrebe za centralizacijom financijske regulacije u euro zoni

Organizacija za gospodarsku suradnju i razvitak u najnovijem izvješću ističe potrebu za centralizacijom financijske regulacije u euro zoni. 

U jednom televizijskom intervjuu viši OECD-ov ekonomist i čelnik deska za EU Nigel Pain ustvrdio je kako jedan od načina za postizanje toga cilja pretpostavlja postojanje agencije koja bi nadgledala rad postojećih nacionalnih supervizora. 

'Drugi bi način bio uspostaviti središnju agenciju koja bi bila odgovorna za stvarni izravni nadzor velikih financijskih institucija', tumači dalje Pain, aludirajući na povećani broj institucija s prekograničnim operacijama tijekom posljednjih godina. 

Financijska regulacija u EU trenutno se u prevelikoj mjeri provodi na razinama pojedinih zemalja članica, no analitičari ukazuju na međunarodne financije koje po svojoj prirodi ne poznaju granice, kao jedan od razloga za uvođenje nadnacionalne regulative.  

'Postojeći sustav uvelike se oslanja na tijesnu koordinaciju i razmjenu informacija između različitih regulatora. Nameće također golemi teret na tvrtke s prekograničnim poslovanjem koje moraju izvješća podnositi nizu različitih vlasti', kaže se u OECD-ovom izvješću. 

'Centraliziraniji i usklađeni sustav za nadgledanje velikih složenih financijskih institucija također bi imao prednosti od prikupljanja informacija na jednom mjestu, dosljednije regulacije, povećane spremnosti za krizu i smanjenja regulatornih troškova', navodi se dalje u izvješću.

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet nedavno je kazao kao središnja banka ispituje mogućnosti povećane uloge u području nadzora. No, činjenica da postoje velike zemlje koje nisu članice euro zone, poput Poljske i Velike Britanije, mogla bi ograničiti ECB-ove opcije. 

U intervjuu je Pain nadalje ustvrdio kako su nužne kratkoročne mjere kako bi se spriječile financijske krize u budućnosti, uključujući veću transparentnost financijskih računa i preispitivanje uloge agencije za kreditne rejtinge. 

U izvješću OECD-a dalje se procjenjuje da rast neće značajnije odudarati od aktualnog trenda prije druge polovine 2010. a predviđa se i povećanje fiskalnog manjka u euro zoni za 0,8 posto u ovoj godini. 

Starenje stanovništva i zdravstveni troškovi navode se kao najveće prepreke za uspostavu dugoročne fiskalne održivosti.  

U pogledu visine ključnih kamatnih stopa Pain je kazao: 'ECB mora biti spreman omekšati monetarnu politiku, budući da inflacija slabi, a mišljenja smo da raspolažu s dovoljno manevarskog prostora da tako postupe'.  

Takvi pozivi vjerojatno će povećati pritiske na ECB da snizi kamatne stope na sastanku koji je zakazan za kasnije tijekom dana. Ipak, Pain je poručio da ECB mora biti spremna povećati kamatne stope u slučaju jačanja inflatornih pritisaka.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Report cites need for eurozone central regulator