naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Česi se ispričali zbog provokativne instalacije u atriju Vijeća EU

Potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra ispričao se u četvrtak 15. siječnja svim zemljama koje su se našle uvrijeđene provokativnom umjetničkom instalacijom u atriju Vijeća EU-a i izrazio spremnost ukloniti dio mozaika koji predstavlja Bugarsku, nakon što je Sofija i službeno reagirala.  

'Razumijem da su neki povrijeđeni i želio bih im se ispričati', rekao je Vondra na konferenciji za novinare ispod mozaika u kojem su zemlje članice EU-a predstavljene prema stereotipima. Bugarska je predstavljena kao WC, tzv. 'čučavac', a vlada u Sofiji službeno je izrazila negodovanje čim je djelo postavljeno. 

Na pitanje je li češko predsjedništvo spremno ukloniti dio mozaika koji predstavlja Bugarsku, Vondra je odgovorio potvrdno ako Sofija bude ustrajala na tome. 

Običaj je da svako predsjedništvo u atriju Vijeća EU-a gdje se održavaju summiti i ministarski sastanci postavi neko umjetničko djelo, ali je to uvijek do sada prolazilo posve nezapaženo. S češkim predsjedništvom to se stubokom promijenilo i u Bruxellesu ne prestaju rasprave o provokaciji koju je izveo autor, češki umjetnik David Černy. 

On je s češkom vladom dogovorio da će napraviti mozaik u kojem će svaka članica biti predstavljena prema stereotipima koji o njoj vladaju, a izbor stereotipa za svaku zemlju trebao je biti prepušten umjetniku iz dotične zemlje. Uz instalaciju, pripremljen je i popratni katalog s imenima i biografijama umjetnika iz zemalja članica i objašnjenjima zašto su izabrani upravo ti stereotipi. 

Dva dana nakon što je instalacija postavljena u atriju Vijeća EU-a, otkriveno je da je Černy radio mozaik sam sa svoja dva prijatelja i da je izmislio i imena i biografije ostalih umjetnika. 

Vondra je izjavio da je bio 'neugodno iznenađen i šokiran' kada je doznao da umjetnik nije poštovao dogovor, ali je dodao da češko predsjedništvo ne namjerava uklanjati instalaciju. 'Umjetnost je sloboda izražavanja, a sloboda izražavanja je jedan od temelja na kojima počiva EU', rekao je Vondra. 

Na konferenciji za novinare nakon Vondre pojavio se i autor djela David Černy koji se također ispričao svima koji su se mogli naći povrijeđenima. Černy je priznao da je od početka namjeravao izvesti podvalu, koja je zapravo dio cijelog projekta.  

Istaknuo je također da ne želi uzeti novac koji je po ugovoru trebao dobiti.  

'Groteskna hiperbola i mistifikacija atributi su češke kulture i stvaranje lažnih identiteta predstavlja jedan od elemenata suvremene umjetnosti', rekao je Černy. 

'Znali smo da će istina biti otkrivena i htjeli smo provjeriti je li Europa sposobna smijati se samoj sebi', rekao je umjetnik, koji je postao poznat nakon što je sovjetski tenk postavljen kao spomenik u Pragu obojio u ružičasto, a lik nacionalnog zaštitnika Svetog Vaclava posjeo na mrtvog konja. 

Instalacija postavljena u Vijeću EU-a slagalica je koju čine zemljopisni oblici država Unije.

Italija je prikazana kao nogometno igralište, a svi igrači drže loptu u visini gaćica, preko Francuske stavljen je veliki natpis 'u štrajku', Luksemburg je zlatna poluga na kojoj piše rasprodaja', Rumunjska je Drakulina kuća strave, Danska je prikazana kao lego-kocke, Švedsku predstavlja Ikein paket namještaja, Grčka je sva u požaru, Nizozemska je sva potopljena, a iznad vode se samo vide minareti nekoliko džamija, Njemačku obilježavaju autoceste čija umreženost podsjeća na oblik kukastog križa. 

Velika Britanija, koja se smatra jednom od najeuroskeptičnijih članica Unije, jednostavno je izostavljena, a Češku predstavljaju kontroverzne izjave njezina predsjednika Vaclava Klausa, u kojima negira postojanje klimatskog zagrijavanja ili komentira Lisabonski ugovor, čiji je on protivnik. 

Za prikaz Poljske iskorištena je poznata fotografija na kojoj se vidi kako američki vojnici postavljaju zastavu na otoku Iwo Jima 1945. , ali su vojnici zamijenjeni sa svećenicima koji postavljaju zastavu u duginim bojama, što je zastava gay pokreta.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Czechs apologise for 'offensive' artwork