naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Verheugen upozorio na težak položaj automobilske industrije u Europi

Izgledi europske automobilske industrije jako su mračni i nema jamstava da će svi vodeći europski proizvođači automobila uspjeti preživjeti ovu recesiju, upozorio je u petak 16. siječnja povjerenik Europske komisije za industriju Günter Verheugen.  

'Prognoze za tu industriju su, najblaže rečeno, mračne. Došlo je do drastičnog pada prodaje automobila, osobito u posljednjem tromjesečju 2008. i to za više od 20 posto, a u 2009. očekujemo dodatni 20-postotni pad, što će se odraziti na stotine tisuća ako ne i milijune radnika', kazao je Verheugen u intervjuu za radio BBC. 

Prema njegovim riječima, problemi su rezultat kombinacije pada kratkoročne potražnje uslijed slabljenja povjerenja potrošača i viška proizvodnih kapaciteta u Europi. 

Ovog je tjedna udruženje automobilske industrije ACEA priopćilo da je europska prodaja novih osobnih automobila u 2008. pala 7,8 posto, najsnažnije u 15 godina. 

EU ministri za industriju, uključujući Verheugena, sastat će se krajem dana u Bruxellesu kako bi raspravljali o mjerama pomoći za industriju automobila, teško pogođenu kreditnom krizom i padom osobne potrošnje. 

'Želim u prvome redu utvrditi jesu li zemlje članice spremne poduzeti koordinirane akcije na europskoj razini', kazao je Verheugen.

Jedna od mjera o kojima bi se na sastanku moglo raspravljati jest naknada za uništavanje starih automobila pri kupovini novih. Kupcima bi se pri kupovini novog automobila isplaćivala određena svota za uništavanje starog automobila. 

'Tom bi se mjerom kombinirao kratkoročni poticaj za gospodarstvo s dugoročnim ciljem zaštite okoliša', kazao je povjerenik EU, podsjećajući da novi automobili više štede okoliš od onih starijih ali i upozoravajući da bi različita visina takvih naknada mogla narušiti načelo ravnopravnog tržišnog natjecanja u EU. 

Veći je problem za industriju otežani pristup kreditima, istaknuo je. 'Znamo da kapaciteti koje smo kreirali putem Europske investicijske banke vjerojatno nisu dostatni da pokriju potražnju. Za taj će problem biti jako, jako teško naći rješenje', zaključio je.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Ministers gather for car industry 'summit'