naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Turska bi mogla zaustaviti plinovod Nabucco zbog zastoja u pregovorima s EU

Turska je od Europske unije zatražila da se ubrzaju njezini pristupni pregovori, zaprijetivši da će u protivnom ponovno razmisliti o svojoj potpori strateškom plinovodu Nabucco koji zaobilazi Rusiju.  

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak 19. siječnja tijekom posjeta Bruxellesu kako se nada napretku u pregovorima tijekom 2009. za vrijeme češkog i švedskog predsjedanja Unijom, što je prioritet za Tursku. 

Turska je dosad otvorila deset pregovaračkih poglavlja, od kojih je samo jedno privremeno zatvoreno, Znanost i istraživanje. Pregovori su spori zbog neriješenih pitanja s Ciprom, političkih problema u samoj zemlji te manjka europske volje za proširenjem. 

Turska još nije otvorila poglavlje o energetici, zbog snažnog protivljenja ciparskih Grka, a Erdogan je u Bruxellesu povezao otvaranje tog poglavlja s turskom potporom ključnom europskom energetskom projektu, izgradnji plinovoda Nabucco dugog 3.300 kilometara. Plinovod bi trebao opskrbljivati Europu plinom iz Kaspijskog jezera, zaobilazeći Rusiju. 

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso na konferenciji za novinare održanoj zajedno s turskim premijerom rekao je da ne bi trebalo povezivati pitanje energetske sigurnosti s jednim pojedinačnim elementom o kojem se raspravlja u sklopu pristupnih pregovora.

Unija je u prosincu 2006. zamrznula otvaranje osam i zatvaranje ostalih poglavlja dok Turska ne normalizira odnose s Ciprom. Turski premijer obećao je europskoj strani nastavak reformi te kritizirao Francusku, Austriju i Njemačku jer se protive tome da njegova zemlja pristupi Europskoj uniji.  

Takav je pristup glavni razlog smanjivanju potpore među građanima Turske članstvu u EU, smatra on. 'Bilo je mnogo negativnih reakcija iz Europe oko turskog članstva i to je utjecalo na razinu javne potpore u zemlji', rekao je, dodajući da je sa 75 posto godine 2004., potpora pala na 50 posto. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Turkey may rethink Nabucco if EU talks stall
  • EurActiv: Gas crisis casts fresh doubt on EU’s Nabucco pipeline