naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: Ukrajina i Rusija nisu pouzdani partneri

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso pozdravio je u utorak 20. siječnja nastavak isporuke ruskog plina Europi i izrazio razočaranost ponašanjem Rusije i Ukrajine u plinskoj krizi.  

Rusi su u utorak otvorili ventile, a Ukrajinci dopustili protok plina. Europski promatrači na terenu javljaju da plin teče normalno, da tlak u plinovodima raste i plin prelazi preko ukrajinske granice u Slovačku. 

Međutim, Barroso je izjavio da je uz dobre vijesti, teško pozdraviti nešto što se nije smjelo dogoditi. Krajnje je neprihvatljivo to što su europski potrošači plina bili taoci spora između Ukrajine i Rusije, rekao je predsjednik Komisije.  

Barroso je izrazio razočaranost 'sustavnim' ignoriranjem potpisanih dogovora tijekom trotjedne plinske krize. 

'Prvi put u životu doživljavam da potpisani dogovori ne dovode ni do kakvih posljedica u stvarnosti. To je nevjerojatno i to neću zaboraviti', istaknuo je Barroso. 

Predsjednik Europske komisije je rekao da EU mora izvući pouke iz ove krize, naglašavajući da je diversfikacija energetskih izvora i transportnih pravaca rješenje za izbjegavanje ovakvih kriza u budućnosti.  

Barroso ističe kako ova mjera nije usmjerena ni protiv Rusije ni protiv Ukrajine, dodajući da je u interesu EU-a da razvija odnose i s jednom i drugom zemljom. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU cannot trust Russia or Ukraine, Barroso says