naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila plan razvoja europskog pomorskog prometa

Europska komisija je u srijedu 21. siječnja predstavila desetogodišnji strateški plan za promidžbu sigurnog, čistog i učinkovitog pomorskog prometa u čijem su središtu dugoročna konkurentnost europskog brodarstva i s njim povezanih pomorskih industrija na svjetskim tržištima, te prilagodba sustava prijevoza na moru izazovima 21. stoljeća. 

Europski povjerenik za promet Antonio Tajani rekao je da sadašnja gospodarska i financijska kriza traže odlučno djelovanje, od borbe protiv piratstva do smanjivanja utjecaja pomorskog prometa na okoliš. 

'Piratstvo i oružane pljačke ozbiljan su problem za živote pomoraca, sigurnost pomorske industrije i sigurnost obalnih država. Pozivam sve da se aktivno angažiraju u borbi protiv tog fenomena i tražimo trajno rješenje ovog problema koji pogađa čitavu međunarodnu zajednicu', rekao je Tajani. 

U svijetu, više od 80 posto robe prevozi se pomorskim putem, zbog čega pomorski promet ostaje osnova međunarodne trgovine. Za EU, pomorski promet i s njim povezani uslužni sektori ključni su u pomaganju europskim kompanijama da budu globalno konkurentne. 

Europska komisija također je prihvatila akcijski plan svrha kojeg je stvoriti pomorski prostor bez prepreka u Europi koji uključuje nekoliko zakonodavnih mjera, uključujući i prijedlog o pojednostavljivanju mnogobrojnih administrativnih formalnosti.  

Prijedlog bi trebao smanjiti broj informacija koje treba višekratno dati različitim tijelima u lukama. Brod koji plovi između dviju luka u EU treba proći brojne kontrole dokumenata i fizičke kontrole broda koju carinici, sanitarne i veterinarske kontrole provode na odlasku i na dolasku. Zemlje članice EU-a imaju više od 1.200 teretnih luka raspoređenih na 100 tisuća kilometara obale.  

 

Više o tome:

Europska komisija: Towards a European maritime transport area without barriers