naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Značajan napredak na području inovacija u Europi prije krize

Prije financijske krize Europa je bilježila značajan napredak na području inovacija, pokazala je u četvrtak 22. siječnja studija o europskim inovacijama, pri čemu se Hrvatska našla u skupini zemalja koje hvataju korak s Europom.  

Članice Europske unije smanjile su zaostatak za SAD-om i Japanom na području inovacija, zahvaljujući značajnom napretku mnogih novih zemalja članica, poput Cipra, Rumunjske i Bugarske, pokazalo je 'Izvješće o europskim inovacijama 2008', koje zrcali izvedbe u 2006/2007., zbog neujednačene dostupnosti podataka.  

U Europskoj uniji poseban je napredak ostvaren u području ljudskih resursa i dostupnosti sredstava za financiranje inovacija. Međutim, inovativna ulaganja kompanija i dalje su relativno niska, osobito u usporedbi s SAD-om i Japanom. 

Izvješće dijeli europske zemlje na četiri skupine prema različitim stupnjevima izvedbe na području inovacija, a pokazuje da su praktički sve zemlje napredovale, iako u različitoj mjeri.

Švicarska, Švedska, Finska, Njemačka, Danska i Velika Britanija pripadaju tako skupini zemalja nazvanih 'inovacijskim liderima', čija je inovativna izvedba daleko iznad EU prosjeka. Pritom vodeću poziciju u skupini drže Švicarska i Njemačka dok su najslabije Danska, Švedska i Velika Britanija. 

U drugu skupinu uvrštene su zemlje koje u stopu prate lidere, a riječ je o Austriji, Irskoj, Luksemburgu, Belgiji, Francuskoj i Nizozemskoj, s izvedbom iznad EU prosjeka. Irska je na čelu skupine dok su među najslabijima Francuska, Luksemburg i Nizozemska. 

Cipar, Island, Estonija, Slovenija, Češka, Norveška, Španjolska, Portugal, Grčka i Italija uvršteni su u skupinu 'umjerenih inovatora'. Njihova je inovacijska izvedba ispod EU prosjeka, s time da je Cipar značajno iznad prosjeka za ovu skupinu a među najlošijima su Italija, Norveška i Španjolska. 

Malta, Mađarska, Slovačka, Litva, Hrvatska, Rumunjska, Latvija, Bugarska i Turska nalaze se u skupini zemalja koje 'hvataju korak na području inovacija', s izvedbom daleko ispod EU prosjeka. U skupini prednjače Bugarska i Rumunjska dok su na začelju Hrvatska i Litva.

Hrvatska bilježi inovativnu izvedbu daleko ispod prosjeka EU27 a zaostaje i po tempu poboljšanja izvedbe za ostalim članicama svoje skupine. Među relativnim prednostima u odnosu na ukupnu izvedbu izdvojeni su broj tvrtki koje primjenjuju inovacije i ekonomski uspjeh inovacije. Kao slabe strane izdvojena su korporativna ulaganja i uklapanje autorskih prava u proces inovacija.(Hina)

 

Više o tome: 

  • Europska komisija: Substantial progress on innovation in Europe
  • Europska komisija: European Innovation Scoreboard 2008: Summary of the situation in the 27 Member States
  • EUobserver: EU continues to lag behind US on innovation