naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže nove mjere u borbi protiv klimatskih promjena

Europska komisija će u srijedu 28. siječnja predstaviti prijedloge za nov međunarodni sporazum koji bi trebao zamijeniti protokol iz Kyota i za borbu protiv klimatskih promjena koji istječe 2012. Sporazum bi trebao biti dogovoren u prosincu u Kopenhagenu. 

Europska unija poziva na veća globalna ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena, na 175 milijarda eura na godinu do 2020., od čega bi više od polovice trebalo uložiti u zemljama u razvoju. 

U novom dokumentu Komisija poziva bogate zemlje da povećaju pomoć zemljama u razvoju kako bi smanjile emisiju stakleničkih plinova i pripremile se za posljedice klimatskih promjena. 

Komisija smatra kako sve razvijene zemlje moraju pridonijeti izdvajanju više novca za prilagodbu i ublaživanje posljedica klimatskih promjena u zemljama u razvoju javnim financiranjem i primjenom mehanizma dozvola za ispuštanje CO2. 

Predviđaju se dvije mogućnosti za povećanje javnih izdvajanja na osnovi načela 'onečišćivač plaća'. Po prvoj, zemlje u razvoju trebale bi plaćati fiksnu cijenu po toni ispuštenog CO2, u početku jedan euro, zatim tri, kako bi se 2020. prikupilo ukupno 28 milijarda eura. Druga mogućnost, manje predvidiva jer je povezana s tržišnim fluktuacijama, sastoji se u izdvajanju postotka od trgovine dozvolama za emisiju CO2 u fond. 

Komisija će također pozvati razvijene zemlje da još više smanje emisiju CO2, zauzimajući se za obvezujući sporazum koji bi trebao obuhvatiti sve zemlje članice OECD-a i sve sadašnje i buduće članice EU-a. 

Sve zemlje u razvoju, osim najsiromašnijih, trebale bi se obvezati da će do 2011. donijeti strategije razvoja s niskom emisijom CO2. Te bi strategije trebale obuhvaćati sve ključne onečišćivačke industrije, osobito energetiku i promet. 

Kako bi bilateralni i multilateralni mehanizmi potpore bolje funkcionirali, Komisija predlaže uspostavu neovisnog tijela, a podupire i prijedlog Južne Koreje i Južnoafričke Republike da se uspostavi međunarodni registar akcija koje poduzimaju zemlje u razvoju. 

S obzirom na to da sve više zemalja uvodi sheme trgovanja dozvolama za emisiju CO2, Komisija se zauzima da se one povežu i uspostavi globalno tržište CO2. 

 

Više o tome:

EurActiv: EU to table options for global climate deal