naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU skinuo s terorističkog popisa iransku skupinu

Vijeće EU-a u ponedjeljak 26. siječnja odlučilo je skinuti s popisa terorističkih organizacija Organizaciju narodnih mudžahedina Irana (PMOi), koja se na tom popisu nalazila od 2002.  

Odluku su donijeli ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a bez rasprave te će PMOi moći raspolagati svojim zamrznutim sredstvima.

PMOi je osnovan 1965. radi rušenja režima šaha Reze Pahlavija, kojega su podupirale Sjedinjene Američke Države, a poslije i islamistički režim. Stoga bi ta odluka mogla pogoršati ionako napete odnose EU-a s Iranom. 

Iranske vlasti su proteklih godina progonile pristaše PMOi-a pozivajući se na EU-ov popis terorističkih organizacija. 

Članovi te organizacije već nekoliko godina vode bitku u Europi da ih se skine s popisa terorističkih organizacija, tvrdeći da su na popis uvršteni samo zato što je EU htio omekšati iranske vlasti u razgovorima o iranskom nuklearnom programu i u vezi sa stanjem na Bliskom istoku. 

Odluka o uklanjanju s popisa terorističkih organizacija donesena je nakon odluke prvostupanjskog vijeća Suda EU-a u Luksemburgu o brisanju odluke o zamrzavanju fondova te organizacije. Međutim, Francuska je najavila da će se žaliti na tu odluku. Organizacija je i dalje zabranjena u SAD-u. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU ministers drop Iran group from terror list