naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija pozdravila uspostavu nove organizacije za promicanje obnovljive energije

Europski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs je u ponedjeljak 26. siječnja u Bonnu pozdravio pokretanje nove organizacije za promicanje razvoja i korištenja obnovljivih izvora energije, naglasivši važnost takve inicijative u vrijeme kada svijet od svojih političkih čelnika i zakonodavaca očekuje vodstvo u odgovoru na gospodarske i ekološke izazove s kojima se suočava.  

'U ovo doba obilježeno globalnim financijskim previranjima svjetski čelnici dijele odgovornost za smanjivanje potencijalno velikih šteta za okoliš, kao i odgovornost u olakšavanju dostupnosti održive energije ljudima diljem svijeta', kazao je Piebalgs u svojem govoru prilikom pokretanja Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA). 

'Energija je jedna od naših osnovnih potreba i moramo osigurati njezinu dugoročnu dostupnost za sve. Danas se na ovoj konferenciji poduzima jedan konkretni korak', kazao je. 

IRENA će savjetovati industrijske i zemlje u razvoju o načinima smanjenja njihove zavisnosti o nafti, ugljenu i plinu. Ta bi organizacija trebala postati pokretačka sila iza tehnologija obnovljivih energija kao što su energija sunca, vjetra, vode i geotermalni izvori energije, te tako postati svojevrsna protuteža Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) i Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). 

Njezin je cilj pojednostavniti transfer navedenih tehnologija u zemlje u razvoju bogate obnovljivim izvorima energije, primjerice sunca. 

Inicijativa za osnivanje organizacije za obnovljivu energiju prvotno je došla iz Njemačke, Španjolske i Danske. Preliminarni okvir za njezino formiranje dogovoren je u Madridu u listopadu 2008. Grad Bonn, koji se razvio u središte ekološkog i održivog razvoja, želi postati sjedište te organizacije. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Establishment of the International Renewable Energy Agency
Speech at the Founding Conference on the establishment of IRENA