naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i Ukrajina žele snažnije energetske veze

Europska unija i Ukrajina su se u utorak 27. siječnja složile kako je u energetskom sektoru potrebno ostvariti što čvršće veze kako bi se u budućnosti izbjegli prekidi opskrbe ruskim plinom preko ove zemlje.  

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko izjavio je da potpisivanje sporazuma s Moskvom, koje je realizirala njegova rivalka premijerka Julija Timošenko, nije bilo lagano, no na konferenciji za novinare ni na koji način nije pokazao da se tomu protivi. 

Mnoge europske zemlje bile su danima lišene opskrbe ruskim plinom zbog razmirica oko plaćanja između Moskve i Kijeva. 

Barroso je na konferenciji za novinare nakon razgovora s Juščenkom u Bruxellesu rekao kako će EU i Ukrajina surađivati na nastojanjima da se Ukrajina uvede u Europsku energetsku zajednicu, tijelo osnovano 2005., čija je svrha zajamčiti blisku suradnju zemalja unutar bloka, potom među nekima od susjednih zemalja te zajamčiti liberalizaciju sektora. 

Barroso i Juščenko također su kazali da Ukrajina treba integrirati svoju električnu mrežu s onima zemalja članica EU iz središnje Europe i, najvažnije, bolje povezati svoje tranzitne plinovode s ukupnim plinskim sustavom EU. 

Juščenko je rekao da računa na europske zemlje da investicijama pomognu ukrajinskom plinskom tranzitnom sustavu, o čemu bi se trebalo razgovarati na konferenciji na visokoj razini 23. ožujka. 

Juščenko je ipak upozorio da bi sporazum potpisan s Rusijom, kojim je okončan plinski rat, mogao baciti ukrajinsku državnu energetsku kompaniju Naftogaz financijski na koljena. 

Juščenkov pomoćnik za energetiku Bogdan Sokolovski rekao je u ponedjeljak da bi se sporazum mogao proglasiti ništavnim ako se ustanovi da je zaključen pod pritiskom.  

Barroso i Juščenko izrazili su uvjerenost da će EU i Ukrajina ove godine potpisati planirani sporazum o pridruživanju koji bi omogućio lakšu trgovinu, putovanja, određenu razinu pomoći i snažniju gospodarsku suradnju. 

Neki političari u EU-u krive Ukrajinu za njezinu ulogu u plinskom ratu, ali Barroso kaže da EU neće kažnjavati Kijev. 

 

Više o tome:

EUobserver: Ukraine soothes EU nerves over new gas deal