naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Politički dogovor o Nabuccu moguć do kraja lipnja

Politički dogovor o plinovodu Nabucco, koji će Europu opskrbljivati kaspijskim i azijskim plinom, trebao bi biti postignut do kraja lipnja ove godine, kazao je u utorak 27. siječnja mađarski premijer Ferenc Gyurcsany na konferenciji o tom projektu u Budimpešti.  

Realno je očekivati da će politički dogovor o Nabuccu biti postignut do kraja lipnja, kazao je Gyurcsany, kako prenosi mađarska agencija MTI. 

Gyurcsany je istaknuo kako je riječ o velikom zajedničkom europskom projektu, vrijednom gotovo deset milijardi eura, a ne projektu skupine energetskih kompanija, kojim bi se europskim zemljama trebao početi dopremati plin od 2013. godnie. 

Europska unija, dodao je, trebala bi osigurati najmanje 200 do 300 milijuna eura iz vlastitih sredstava za njegovu realizaciju. 

Konferencija u Budimpešti, koja je počela u ponedjeljak radnom večerom i bilateralnim sastancima, okupila je dužnosnike šest zemalja koje sudjeluju u projektu - Njemačke, Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunjske i Turske - te predstavnike dobavljača i tranzitnih zemalja - Azerbajdžana, Gruzije, Iraka, Kazahstana i Turkmenistana. 

Europsku uniju predstavljaju češki premijer Mirek Topolanek i povjerenik za energetiku Andris Piebalgs. Nazočni su također čelnici Europske investicijske banke (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kao i direktor Nabucca Reinhard Mitschek. 

Plinovod Nabucco, dug 3.400 kilometara i maksimalnog kapaciteta 31 milijardi prostornih metara plina, opskrbljivat će Europu kaspijskim i azijskim plinom. Pokriti bi trebao pet posto europskih potreba za plinom. 

Plinovod će povezati središnju Aziju s Austrijom, prolazeći preko Gruzije, Turske, Bugarske, Rumunjske i Mađarske. Radovi bi trebali početi ove godine i biti završeni do 2012., a provest će ih konzorcij šest energetskih kompanija - austrijski OMV, mađarski MOL, rumunjski Transgaz, bugarski Bulgargaz, turski Botas i njemački RWRE. 

Projekt međutim sporo napreduje zbog političkih i ekonomskih zapreka. 

Najveća zapreka je pomanjkanje političke volje jer bi komercijalna održivost projekta mogla biti dovedena u pitanje ako se ne osigura plin iz Irana. Iran je spreman isporučivati plin, no trenutačno nije diplomatski prihvatljiv za EU i Sjedinjene Države, koje podržavaju projekt.

Probleme izaziva i Turska koja projekt povezuje sa svojim pregovorima o pristupanju Europskoj uniji te postavlja određene uvjete za tranzit plina preko svojeg teritorija, što blokira međuvladin dogovor o dugoročnim uvjetima projekta. 

Nabucco osim toga ima izravnog konkurenta u ruskom plinovodu Južni tok, a bez zajamčene opskrbe i političkog dogovora sudionika neizvjesno je i samo financiranje projekta što pak odbija potencijalne dobavljače plina.(Hina) 

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU banks back non-Russian gas pipeline
  • EurActiv: EU rules out funding Nabucco gas pipeline