naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predstavila prijedlog za promjenu direktive o PDV-u

Europska komisija je u srijedu 28. siječnja predstavila prijedlog za promjenu direktive o porezu na dodanu vrijednost kako bi se iskoristio tehnološki razvoj u području elektroničkih računa i tako smanjio administrativni teret za poduzeća i smanjila mogućnost utaje poreza.  

Po novom prijedlogu, elektronički i papirnati računi potpuno bi se izjednačili, kako bi se potaknula uporaba elektroničkih računa, osobito u prekograničnim plaćanjima. Da bi se to postiglo, ukinule bi se tehnološke mogućnosti kojima se zemlje članice sada služe, primjerice, napredni elektronički potpisi, odnosno elektronički sustavi za razmjenu podataka EDI. 

Za usporedbu, računom poslanim emailom u formatu PDF u Švedskoj služi se 40 posto tvrtaka. Njemačka pak, koja se odlučila za sustav EDI, ne prihvaća format računa izdanih u Švedskoj. Zakonski prijedlog odnosi se i na druge elemente izdavanja računa. 

Komisija predlaže da se pojednostavne transakcije koje ne prelaze 200 eura ili uključuju kupca koji nije obveznik PDV-a, a predlaže i da se račun obvezno čuva šest mjeseci. 

Predviđene mjere pridonijet će i borbi protiv utaja poreza. Tvrtke će, primjerice, morati prijavljivati prekogranične transakcije u roku od mjesec dana nakon isporuke. 

Prijedlog o izmjeni direktiva PDV-a dio je nastojanja da se smanji administrativni teret za poslovanje gospodarskih subjekata. Komisija je u srijedu objavila podatke da je do sada korjenito pojednostavljeno 1300 zakonskih akata ili deset posto europske pravne stečevine. Mjerama za smanjenje administrativnog tereta Komisija želi uštedjeti 30 milijarda eura. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: VAT: Commission proposes a review of the VAT rules on invoicing with a view to reduce burdens on business and to help Member States tackle fraud
  • Europska komisija: Better regulation – a European success story
  • Europska komisija: Radical simplification of EU law continued in 2008 
  • Europska komisija: Cutting administrative burden under full steam
  • EUobserevr: Anti-red tape strategy on target, says EU