naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila prijedlog za novi globalni dogovor o klimatskim promjenama

Europska komisija u srijedu je objavila sveobuhvatni prijedlog za novi globalni dogovor o borbi protiv klimatskih promjena, koji bi se trebao postići na konferenciji UN-a u prosincu u Kopenhagenu.  

Prema procjenama Komisije, od 2020. godine trebat će uložiti 175 milijardi eura godišnje u borbu protiv klimatskih promjena. 

Povjerenik Europske komisije za zaštitu okoliša Stavros Dimas izjavio je kako će borba protiv uzroka i posljedica klimatskog zagrijavanja tražiti znatna privatna i javna ulaganja u predstojećim desetljećima, iako će ta ulaganja koštati manje nego da klimatske promjene nastave svoj destruktivni put. Komisija predlaže vjerodostojan financijski paket jer bez financijskih prijedloga neće biti dogovora u Kopenhagenu, ističe Dimas. 

Cilj Europske unije je ograničiti globalno zagrijavanje na manje od dva stupnja Celzijevih u odnosu na predindustrijsko doba jer bi, prema znanstvenim dokazima, povećanje iznad toga bilo opasno. 

Kako bi se taj cilj dostigao, ispuštanje stakleničkih plinova mora dostići vrhunac prije 2020. godine, a nakon toga se do 2050. godine mora prepoloviti u odnosu na 1990. godinu. Teret u ispunjavanju toga cilja morat će ponijeti i razvijene i zemlje u razvoju. 

Razvijene zemlje trebale bi do 2020. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 30 posto, a zemlje u razvoju, osim onih najsiromašnijih, od 15 do 30 posto. 

Kako bi se smanjila emisija, globalne neto investicije mogle bi, prema neovisnim procjenama, narasti na oko 175 milijardi eura godišnje 2020. godine. Više od polovice tog iznosa bit će potrebno u zemljama u razvoju, ističe Komisija. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Climate change: Commission sets out proposals for global pact on climate change at Copenhagen
  • EUobserver: EU unveils proposals for global climate change deal
  • EurActiv:  EU pressures developing nations to cut emissions