naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska središnja banka priprema smjernice za 'loše banke'

Europska središnja banka trenutno se bavi izradom smjernica za 'loše banke', financijski instrument koji razmatra niz zemalja Europske unije koje žele ukloniti rizičnu imovinu svojih banaka. 

ECB također radi na smjernicama za vlade poput Velike Britanije koja se odlučila za alternativnu shemu osiguranja imovine.  

Ta najnovija u nizu inicijativa ECB-a za postizanje veće usklađenosti u pogledu odgovora zemalja EU na financijsku krizu ima za cilj spriječiti da plan poticaja za bankovni sektor u jednoj zemlji članici izazove negativne učinke u drugoj zemlji članici. 

Prošle godine jednostrani potez irske vlade usmjeren na jamčenje sigurnosti štednih pologa u irskim bankama potaknuo je mnoge Britance da štednje prebace u Irsku. 

U međuvremenu sve više poziva upućivano je ECB-u da preuzme veću ulogu u nadzoru poslovanja financijskog sektora, i to od strane onih koji su mišljenja da nacionalni regulatori nisu najbolje opremljeni za rješavanje prekograničnih financijskih transakcija u današnje vrijeme.

Njemačka vlada bavi se pripremom prijedloga prema kojima bi njemačke banke osnovale vlastite 'loše banke' koje bi preuzimale imovinu poput zajmova za posrnule ulagače. 

Tom mjerom, koja ima podršku konzervativnih i socijaldemokratskih stranaka u vladajućoj koaliciji, spriječilo bi se da se njemačku vladu optereti i tim dodatnim dugovima. 

Održavanje čvrstih državnih financija u velikoj mjeri zabrinjava mnoge političare u Njemačkoj, ionako već uznemirene povećanim dugovima proizašlim iz 50 milijardi eura vrijednog paketa poticaja koji je u siječnju predstavila njemačka kancelarka Angela Merkel. 

 

Više o tome:

EUobserver: ECB drawing up 'bad bank' guidelines