naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU uvodi strože sankcije protiv rada na crno

Zastupnici Europskog parlamenta podržat će u srijedu 4. veljače nove propise koji će značajno postrožiti sankcije protiv poslodavaca koji zapošljavaju radnike na crno. 

Po novom zakonu, poslodavci koji zapošljavaju neprijavljene radnike bit će suočeni sa sankcijama, uključujući novčane kazne i isplate naknade radnicima u iznosu barem minimalne plaće, plaće predviđene kolektivnim ugovorom ili u skladu s praksom u dotičnom sektoru.

Mogli bi izgubiti i pravo na javne ugovore, javne potpore i subvencije, uključujući europske, do pet godina. 

U nekim slučajevima, kao što su opetovano ili svjesno zapošljavanje radnika bez dokumenata ili djece i žrtava krijumčarenja ljudi, poslodavci će podlijegati kaznama predviđenim kaznenim pravom. To će se odnositi i na poslodavce koji previše iskorištavaju radnike migrante. 

'Migrante se često strašno iskorištava, ponekad čak tretira poput robova', upozorio je talijanski socijalistički zastupnik Claudio Fava, autor izvješća o tom zakonu. 

'Potrebni su nam instrumenti koji će promicati legalnu migraciju, a ne samo donošenje kaznenih zakona protiv ilegalne migracije', dodao je, ocijenivši novu direktivu 'korakom naprijed'. 

U EU trenutačno radi između 4,5 i 8 milijuna neeuropskih državljana, uglavnom u sektorima kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, čišćenje i turizam. 

Nova direktiva, koju države članice moraju primijeniti do 2011., dio je šireg paketa koji također uključuje tzv. plavu kartu, kojom se kvalificiranim radnicima iz trećih zemalja želi omogućiti lakši pristup tržištu rada u EU.  

Komisija će ovoga proljeća predstaviti još tri nova zakonska prijedloga o legalnoj migraciji, koji će obuhvatiti sezonske radnike i pripravnike.

 

Više o tome:

  • Europski parlament: MEPs debate sanctions against employers of undeclared workers
  • EUobserver: EU to toughen sanctions against employers of undocumented workers