naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: Euro je štit

Euro je štit u uvjetima globalne gospodarske krize, izjavio je u srijedu 4. veljače u jednom intervjuu predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, odbacivši strahovanja od mogućnosti raspada euro zone.  

'Euro nije u opasnosti. Situacija je znatno lošija izvan euro zone nego unutar nje', kazao je Barroso za tjednik Die Zeit. 

Kohezija 16-člane euro zone, koja se nalazi u svojoj prvoj recesiji, našla se na kušnji zbog rastućih državnih manjkova i različitih paketa poticaja za gospodarstvo članica, ciljanih na ublažavanje posljedica globalne gospodarske krize. 

Strahovi vezani uz stabilnost toga bloka formiranog paralelno s lansiranjem jedinstvene europske valute prije 10 godina ponovno su isplivali na površinu, no Barroso ističe kako ta iznenadna zabrinutost sadrži i dozu ironije. 'Euro je važan štit', istakao je, ukazujući da valja usporediti slučajeve Islanda i Irske. 

Irska je imala velike koristi od priključenja euro zoni, iako je trenutno u financijskom stresu i ograničena je fiskalnim limitima koje članstvo donosi sa sobom.  

S druge je pak strane nova islandska premijerka Johanna Sigurdardottir u utorak kazala da bi priključenje Europskoj uniji i euro zoni bilo najbolje rješenje za njezinu krizom pogođenu zemlju. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU's Barroso calls euro a 'shield'