naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila Zelenu knjigu o novoj europskoj prometnoj strategiji

Brodski i željeznički prijevoz trebali bi imati veću ulogu u novoj europskoj prometnoj strategiji koja ima za cilj smanjenje zagađivanja okoliša, objavila je u srijedu 4. veljače Europska komisija.  

Projekt Transeuropskih mreža (TEN-T), odnosno integriranja europske prometne infrastrukture, osmišljen je prije 15 godina kada je Europska unija imala samo 15 članica i potrebno ga je revidirati. 

Klimatski ciljevi trebali bi biti postavljeni u središte buduće TEN-T politike, ističe Komisija. Promet i prometna infrastruktura područja su koja pružaju značajan potencijal. 

Europska unija usvojila je prošle godine ambiciozne ciljeve za borbu protiv klimatskih promjena koji predviđaju smanjenje emisije CO2 za 20 posto do 2020., povećanje energetske učinkovitosti i veće korištenje biogoriva. 

Preliminarna analiza situacije u prometu ukazala je na potrebu uklanjanja uskih grla na kopnu i vodenim putovima i povezivanja prometnih arterija sa svijetom preko pomorskih i zračnih luka. 

'Nova infrastruktura mora biti dizajnirana na takav način da bude sigurna za klimu i da od samoga početka bude dovoljno izdržljiva', kaže se u dokumentu Komisije. 

'Vodikova tehnologija dugoročno bi mogla biti jako korisna u zračnom i brodskom prometu', ističe Komisija. 

U prometno povezivanje Europe do sada je uloženo gotovo 400 milijardi eura, od čega je gotovo trećina osigurana iz europskog proračuna, no projekt kasni u mnogim svojim vidovima i daleko je od dovršenog. 

Uspješan primjer je brza željeznička linija koja povezuje London, Pariz, Bruxelles i Koeln. Potrebno je međutim sagraditi ili obnoviti još gotovo 20 tisuća kilometara prometnica, više od 20 tisuća kilometara željezničkih pruga i 600 kilometara riječnih putova, za što je potrebno gotovo 500 milijardi eura. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Trans-European transport networks: towards a new policy for meeting future challenges
  • Europska komisija: Green Paper: TEN-T policy review. Towards a better integrated trans-European transport network at the service of the common transport policy