naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU-Rusija: plinska kriza ne smije se ponoviti

Brojno izaslanstvo Europske komisije razgovaralo je u petak 6. veljače u Moskvi s najvišim ruskim dužnosnicima, a u fokusu razgovora bili su načini izbjegavanja ponavljanja plinske krize koja je Europu pogodila u siječnju. 

'Stigao sam s devet članova Komisije, što pokazuje širinu naših odnosa kao i brojne probleme koje moramo riješiti da bi produbili odnose', rekao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 

'Pregovaramo o najvažnijim crtama novog sporazuma između Rusije i EU', rekao je na početku susreta s premijerom Vladimirom Putinom i drugim visokim dužnosnicima. 

Sa svoje strane, Putin je rekao da je polje suradnje između EU i Rusije vrlo široko. 'Stoga moramo razgovarati o brojnim temama', naglasio je. 

'Imamo prigodu razmotriti sve probleme s kojima se suočavamo u našoj suradnji i one koji su povezani sa svjetskom financijskom krizom', dodao je šef ruske vlade. 

Prije toga, Barroso je razgovarao s predsjednikom Dimitrijem Medvedevim koji je naglasio važnost energetske sigurnosti na europskom kontinentu, javili su ruski mediji. 'Pitanje energetske sigurnosti je vrlo važno', rekao je Medvedev na sastanku s predstavnicima Komisije.

'Posljednja plinska kriza pokazala je da nije sve dobro u toj sferi', primijetio je, dodajući da je stanje vrlo osjetljivo. 

Također je naglasio kako bi trebalo razmisliti o međunarodnom pravnom mehanizmu koji bi spriječio takve vrste incidenata. 

'Moramo razmisliti kako stvoriti međunarodni pravni sustav zaštite protiv takvih incidenata jer sadašnji sustav ne funkcionira', rekao je. 'Mislim pritom i na energetsku povelju'. 

Pozvao je da se razmisli o 'budućim koracima kako bi se zajamčila sigurnost na europskom kontinentu', dodajući da je Rusija već predala svoje prijedloge i da ih trenutno razmatraju zemlje članice. 

Ovo je prvi sastanak Europske unije i Rusije nakon što je Moskva zatvorila opskrbu plinom u siječnju. 

'Važno je stvoriti uvjete da se ovakva vrsta krize ne ponovi. Vjerujemo da je energetska sigurnost vrlo važna sfera interesa za Rusiju i Europsku uniju', rekao je Barroso, pozivajući na pozitivnu međuovisnost u odnosima. 

'A ta pozitivna međuovisnost je sada još važnija nego ikad jer se suočavamo s vrlo ozbiljnom globalnom financijskom krizom', naglasio je.

Međutim, bez obzira na blagu retoriku na obje strane, diplomati na sastanku ne očekuju veći napredak na postizanju novog Sporazuma o partnerstvu i suradnji.

Moskva i Bruxelles već više od dvije godine pokušavaju dogovoriti novi Sporazum o partnerstvu i suradnji, koji bi zamijenio stari koji je istekao prošle godine.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: President Barroso and nine members of the Commission head to Moscow for meetings with the Russian Government
  • EurActiv: EU visits Moscow as concerns mount over crisis