naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europskim paketima poticaja za gospodarstvo nedostaje zelena komponenta

Od više milijardi eura vrijednih paketa poticaja koje su europske vlade najavile proteklih mjeseci radi izvlačenja gospodarstava iz krize tek će neznatan dio biti uložen u mjere zaštite klime i okoliša te obnovljive izvore energije, prenose europski mediji rezultate najnovije studije.

U razdoblju od 1. rujna 2008. do 28. siječnja 2009. 13 najvećih europskih gospodarstava najavilo je pakete za poticaj gospodarstva vrijedne 90 milijardi eura, ili 0,78 posto njihovih bruto domaćih proizvoda. 

Od toga će tek 1,2 milijarde eura, ili 1,3 posto, biti usmjereno na 'zelena' ulaganja, pokazali su rezultati studije temeljene na podacima briselskog instituta Bruegel koju je objavio danski tjednik Monday Morning. 

'Znatno bi više toga moglo biti poduzeto u području energije i klime', ističe Jakob von Weizsaker iz Bruegela. Najavljeni paketi financijske pomoći odražavaju tradicionalni i zastarjeli način razmišljanja europskih vlada, dodaje.  

Ti paketi kao glavno oruđe suočavanja s krizom uglavnom koriste mješavinu povećanih državnih ulaganja, primjerice u obnovu javnih zgrada i transportnih mreža, snižavanja poreza, te pomoći za ciljane skupine poput djece i nezaposlenih. Istodobno se ogromne svote usmjeravaju na pomoć ključnim industrijama poput automobilske - redom, kako ističe Weizsaker, inicijative stare škole. 

'Takva se situacija svugdje ponavlja. Paketi spašavanja osmišljeni su tako da nam vrate naš stari život', kaže Staffan Laestadius, profesor na Kraljevskom tehnološkom institutu u Stockholmu. 'Sve se svodi na spašavanje radnih mjesta u automobilskoj industriji'. 

Europski se pristup prilično razlikuje od planova koje je najavila nova američka vlada predsjednika Baracka Obame a koji predviđaju ogromna ulaganja u zelenu tehnologiju u idućih 10 godina. 

Njegov paket financijske stimulacije predstavljen američkom Kongresu sadrži 58 milijardi dolara izdvajanja za 'zelena' i klimatski prihvatljivija ulaganja, daleko više od 1,2 milijarde eura ulaganja koja su najavile europske vlade, zaključuje Monday Morning.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: European stimulus packages lacking green investment