naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament: Kineska birokracija stoji EU 21 milijardu eura godišnje

Europske kompanije propuštaju važne poslovne prilike u Kini zbog protekcionističkih politika kineske vlade, upozorila je nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu Corien Wortmann-Kool.  

Europski su parlamentarci prošli tjedan glasovali o izvješću kojim se poziva Kinu na ukidanje necarinskih trgovinskih barijera koje europske kompanije stoje oko 21 milijardu eura godišnje. 

Opsežne birokratske procedure, podcijenjena valuta, subvencije domaćoj industriji i slaba zaštita intelektualnog vlasništva onemogućavaju potpuni tržišni pristup za mnoge EU kompanije, ističe se u tom izvješću. 

Prema riječima Corien Wortmann-Kool, posebne izvjestiteljice EP-a i dopredsjednice parlamentarnog odbora za međunarodnu trgovinu, mnoge EU tvrtke nailaze na velike poteškoće u poslovanju u Kini, dok kineske kompanije imaju pristup europskim opskrbnim tržištima.

'Kina je vrlo kreativna u smišljanju necarinskih barijera. EU kompanijama praktički je nemoguće djelovati na kineskom tržištu javne nabave, dok je EU tržište javne nabave, trenutno vrijedno nekih 1.900 milijardi eura, većim dijelom već otvoreno za kineske kompanije', kazala je ona. 

'Moje izvješće poziva na uvođenje ravnopravnih uvjeta s obje strane po tome pitanju a tražimo i veću prisutnost i pomoć EU, osobito za male i srednje poduzetnike', dodala je. 

Izvješće se također osvrće na druge nesuglasice koje postoje u trgovinskim odnosima EU i Kine, uključujući krivotvorenje, te pitanje kontrole standarda kvalitete i sigurnosti. 

Parlament je podržao njezin prijedlog za imenovanje dopredsjednika Europske komisije odgovornog za trgovinske i gospodarske odnose EU i Kine radi uspostave učinkovitih pregovora na visokoj razini. 

Kina je drugi po veličini trgovinski partner Europe. U 2007. kineski je izvoz u EU, vrijedan nekih 231 milijardu eura, porastao 18,7 posto. Trgovinski deficit EU s Kinom trenutno iznosi 160 milijardi eura i nastavlja rasti. 

Ljudska prava, socijalna i pitanja zaštite okoliša, te pitanja održivog razvoja, također su sadržana u izvješću, koje je dobilo zeleno svjetlo velike većine zastupnika Europskog parlamenta. 

 

Više o tome:

  • Europski parlament: EU and China: more co-operation, not protectionism say MEPs
  • EurActiv: Trade: China's red tape costing EU €21 billion