naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka i Francuska traže izvanredni summit EU-a

Njemačka i Francuska pozvale su u ponedjeljak 9. veljače češko predsjedateljstvo Europske unije da sazove izvanredni summit čelnika zemalja EU-a o financijskoj i gospodarskoj krizi s kojom se Unija suočava.  

'Vraćanje povjerenja mora ostati glavni prioritet', rekli su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u zajedničkom pismu češkom premijeru Mireku Topolaneku i Europskoj komisiji. 

'Rješenja se mogu razlikovati od jedne do druge države. Ali smjernice i načela treba zajednički odobriti kako bismo osigurali primjereno funkcioniranje zajedničkog tržišta i izbjegli posljedice za Uniju', kaže se u pismu. 

Neformalni summit, koji će se vjerojatno održati u Bruxellesu tijekom posljednjeg tjedna veljače, također će se baviti odgovorom zemalja članica na recesiju i pritiskom koji stvara na njihove javne financije. Nekoliko je članica prošle godine, uključujući Francusku i Španjolsku, prekršilo EU-ovo ograničenje deficita proračuna. 

'Naši građani očekuju da uzmemo u obzir interese budućih naraštaja. Moramo potvrditi našu predanost povratku održivosti javnih financija', napisali su Merkel i Sarkozy. 

Glasnogovornik Europske komisije Johannes Laitenberger rekao je danas da će summit pripremiti temelje za redovan proljetni skup Unije koji je tradicionalno posvećen gospodarskim pitanjima i koji će se ove godine održati 19. i 20. ožujka. 

Točan datum i mjesto održavanja vjerojatno će biti objavljeni u srijedu nakon sastanka Topolaneka i izvršnog tijela EU-a.

 

Više o tome:

EUobserver: EU mulls extraordinary summit on financial crisis