naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU i dalje zaostaje za SAD-om u kategoriji ulaganja u istraživanja i razvoj

Europa i dalje zaostaje za SAD-om kada su u pitanju ulaganja u istraživanja i razvoj, prenose europski mediji rezultate najnovije studije, koja također sugerira da se EU možda nikada neće dovoljno približiti SAD-u kako bi nadoknadio zaostatak ako ne odluči povećati ulaganja u uslužni sektor.  

Ta studija, koju je proveo ekonomist Europske investicijske banke (EIB) Kristian Uppenberg a objavio Centar za europske političke studije (CEPS), pokazuje da EU vjerojatno neće uspjeti ostvariti cilj Lisabonske strategije kojom je dogovoreno povećanje ulaganja u istraživanja na 3,0 posto BDP-a do 2010. 

Iako se najviše pažnje pridaje usporedivo nižim razinama europske potrošnje u sektorima informacijskih i komunikacijskih tehnologija, studija je pokazala da bi zapravo uslužni sektor mogao predstavljati stvarni dugoročni izazov za Europu. 

'Iako su podaci koji se odnose na uslužni sektor nepotpuni, čini se da je vjerojatnije da će - ako Europa ne može nadoknaditi zaostatak u odnosu na SAD u ulaganjima u istraživanja i razvoj toga sektora - doći do povećanja a ne smanjenja ukupnog jaza, s obzirom na povećanje udjela usluga u ukupnoj dodanoj vrijednosti', kaže Uppenberg. 

Nastojeći uhvatiti korak s dugoročnim konkurentima, Europa ne smije zanemarivati velike kompanije i inovativne klastere, ističe nadalje Uppenberg. Naime, pokazalo se da kompanije ostvaruju veću vrijednost ulaganja kada su locirane blizu drugih kompanija s visokim razinama ulaganja u istraživanja i razvoj, većim dijelom zahvaljujući 'učinku prelijevanja', kaže on. 

To implicira da bi se ravnomjerno raspoređivanje ulaganja u zemljama članicama u interesu postizanja regionalne jednakosti moglo pokazati pogrešnim u smislu postizanja optimalnih povrata na ulaganja. 

Uppenbergova studija, temeljena na podacima Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD), pokazuje da je udio malih i srednjih tvrtki u ukupnoj potrošnji na istraživanja i razvoj u zemljama s visokim ukupnim ulaganjima u istraživanja i razvoj relativno malen i iznosi manje od 20 posto. 

U tu skupinu spadaju SAD, Japan, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Švedska i Finska. Izvješće sugerira da se problem europske ukupno niske razine ulaganja u istraživanja i razvoj može riješiti povećanjem potrošnje velikih kompanija na istraživanja.

Hina