naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Austrija poziva EU da ponudi 150 milijardi eura za pomoć bankama istočne Europe

Austrijska vlada poziva Europsku uniju da ponudi 150 milijardi eura u okviru paketa za spašavanje banaka u istočnoj i središnjoj Europi, upozoravajući na mogućnost njihova kolapsa, koji bi mogao ugroziti bankovni sustav te EU članice, s obzirom na veliku izloženost austrijskih banaka u istočnoj Europi. 

Europske banke financijski su angažirane s ukupno 1.100 milijardi eura u regiji, no austrijske financijske institucije u posebno su velikoj mjeri izložene, s obzirom da im se duguje 220 milijardi eura, za koje strahuju da neće moći biti otplaćene. 

Kako bi se spriječilo presušivanje izvora financiranja za austrijsko gospodarstvo, zasad tek lagano pogođeno gospodarskom krizom u usporedbi s ostalim zapadnim državama, Beč je pozvao EU da poveća aktualnih 25 milijardi eura obećane pomoći za uravnoteženje bilanci plaćanja za središnju i istočnu Europu na 100 milijardi eura. 

Austrija također poziva da se dodatnih 50 milijardi eura pomoći za uravnoteženje bilanci plaćanja ponudi zemljama izvan EU-a, odnosno tzv. europskim susjedima, na Balkanu i dalje na istoku, poglavito u Ukrajini. 

Novac bi trebale osigurati Europska investicijska banka, Europska središnja banka i EU kohezijski fond. 

Takvi potezi pomogli bi istočnim zemljama da uspostave vlastite pakete pomoći za bankovni sustav i planove za gospodarski oporavak, koje si većina njih unutar EU-a i izvan njega dosad nije mogla priuštiti. Što se pak tiče 200 milijardi eura vrijednog plana oporavka koji je Bruxelles objavio u studenome lani, većina tog novca, osigurana iz državnih blagajni zemalja članica, ostaje na Zapadu. 

Austrija je raspravu o regionalnom paketu za spas istočnoeuropskih i srednjeeuropskih bankovnih sustava otvorila na sastanku europskih ministara financija u utorak u Bruxellesu, no odgovor ostalih zemalja članica bio je mlak, kazao je austrijski državni tajnik za financije Reinhold Lopatka. 

Takvoj inicijativi posebno se snažno usprotivila Njemačka, unatoč velikoj izloženosti bankovnom sustavu istočne Europe. Razlog je strah da će trošak te inicijativa u konačnici biti svaljen isključivo na njemačka pleća. 

'Ne želimo se izgubiti u mjerama spašavanja do kojih bi moglo doći u budućnosti', kazao je njemački ministar financija Peer Steinbrueck novinarima po završetku sastanka u Bruxellesu.

'Austrijske banke su se prekomjerno izložile na istoku', dodao je. 'To je legitiman nacionalni interes', zaključio je, aludirajući da nije posrijedi pitanje od šireg interesa.

Austrijski vicekancelar i ministar za financije Josef Proell u srijedu se susreo s hrvatskim kolegom Ivanom Šukerom, u sklopu obilaska zemalja regije tijekom kojeg namjerava promovirati inicijativu za stabilizaciju gospodarskog i financijskog sustava središnje i istočne Europe.

Po riječima glasnogovornika austrijskog ministarstva financija Haralda Waigleina, Proell bi se tijekom dana još trebao susresti s ukrajinskim kolegom, dok je za četvrtak u planu posjet Rumunjskoj i Bugarskoj. 

Tijekom službenih posjeta Proell će pokušati procijeniti kako navedene zemlje vide svoju situaciju, te svoje mišljenje podijeliti s EU ministrima gospodarstva i financija, kazao je Waiglein. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Austria pleads with Europe for bail-out of east
  • EurActiv: EU, Russia quietly battle for Eastern Europe influence