naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila privremena izvješća o napretku Bugarske i Rumunjske

Europska komisija u četvrtak 12. veljače je objavila privremena izvješća o napretku Bugarske i Rumunjske u području pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, u kojem je Bugarska prvi put dobila bolje ocjene od svog sjevernog susjeda.  

Za Bugarsku i Rumunjsku, najsiromašnije članice EU-a, mnogi unutar bloka smatraju da su primljene u članstvo a da pritom ne ispunjavaju potrebne kriterije, posebice u području pravosuđa i unutarnjih poslova. 

Europska komisija je uspostavila poseban mehanizam za praćenje njihova napretka u ta dva područja i objavljuje o tome izvješća dva puta godišnje. 

U srpnju prošle godine EU je suspendirala 500 milijuna eura pomoći Bugarskoj zbog nedovoljne borbe protiv korupcije. 

Obje zemlje su pozvane da učine više u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, s tim da su ocjene o Rumunjskoj nešto oštrije nego o Bugarskoj. 

Iako ima nekih pozitivnih znakova u reformi pravosuđa, rezultate je teško pokazati. Važno je da rumunjske vlasti zadrže ritam reformi kako bi se preokrenuli neki negativni slučajevi zabilježeni posljednjih mjeseci, kaže se u izvješću za Rumunjsku. 

Bugarska treba pokazati da je uspostavila autonomni, djelatni i stabilni pravosudni sustav koji je u stanju otkriti i sankcionirati sukobe interesa, korupciju i organizirani kriminal i sačuvati vladavinu prava. 

Europska komisija u privremenim izvješćima nije ulazila u pojedinosti u kojoj su mjeri obje zemlje ispunile zadana mjerila. Sljedeće potpunije izvješće očekuje se sredinom godine.

Prema iscrpnom izvješću iz srpnja prošle godine, Bugarska je ušla u reforme pravosudnog sustava i poduzela napore na suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, izradila prijedloge zakona, potrebne akcijske planove i programe, ali se još ne vide konkretni rezultati u provedbi tih namjera. 

Za Rumunjsku je tada ustanovljeno da je uspostavila temeljne elemente sustava, ali da su zakonski i institucionalni okviri još uvijek krhki i odluke o korupciji u visokoj mjeri politizirane.

  

Više o tome:

  • Europska komisija: Report on Progress under the Co-operation and Verification Mechanism in Romania
  • Europska komisija: Report on Progress under the Co-operation and Verification Mechanism in Bulgaria
  • EUobserver: Romania, Bulgaria risk more EU aid cuts
  • EurActiv: Commission blows hot and cold with Bulgaria, Romania