naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Španjolska najavila četiri milijarde eura pomoći za automobilski sektor

Španjolska je posljednja u nizu europskih zemalja koje su najavile milijarde eura pomoći posrnuloj automobilskoj industriji, kako bi se lakše nosila s gospodarskom krizom.

Vlada u Madridu odobrila je četiri milijarde eura vrijedan paket poticaja za španjolski automobilski sektor koji je, za razliku od onog u Francuskoj, većim dijelom u inozemnom vlasništvu. 

Najavljena pomoć, kao i drugi paketi državne pomoći za taj sektor, uvjetovana je pristankom kompanija da ne otpuštaju radnike bez prethodnog dogovora sa sindikatima.

Isto tako, velik dio pomoći, nekih 1,2 milijarde eura, bit će usmjeren na poticanje kupnje novih automobila tijekom iduće dvije godine. 

Oko 800 milijuna eura bit će ponuđeno kompanijama za osuvremenjivanje tvornica, nekih 950 milijuna eura potrošit će se na razvoj željezničkog, cestovnog i pomorskog distribucijskog transporta za taj sektor, dok je ukupno 420 milijuna eura namijenjeno istraživačkim projektima i poreznim rasterećenjima za ulaganja u istraživanja i razvoj novih, ekološki prihvatljivijih vozila. 

Nije objašnjeno koliki dio tih sredstava predstavlja novu državnu potrošnju, budući da su neke od navedenih mjera već najavljene u sklopu 70 milijardi eura vrijednog paketa poticaja za gospodarstvo. 

Španjolski ministar za industriju Miguel Sebastian tvrdi kako taj plan ne predstavlja dodatni dokaz o jačanju protekcionizma u Europi. 'Automobilski sektor zapošljava 300 tisuća ljudi, zaslužan je za šest posto BDP-a, te za oko 20 posto izvoza', kazao je on. 

U 2008. španjolska je automobilska industrija zabilježila rekordni, 28-postotni pad prodaje, a u ovoj se očekuje nastavak tog trenda. U posljednjih nekoliko tjedana najavljeni su na deseci tisuća otkaza u tvornicama Renaulta, Seata, Forda i General Motorsa u toj zemlji. 

 

Više o tome:

EUobserver: Spain stumps up €4bn to protect car sector