naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Erasmus Mundus ulazi u novu fazu, uz veća sredstva i širi opseg programa

Erasmus Mundus, program suradnje i mobilnosti na polju visokog obrazovanja, kojim se žele ojačati izvrsnost i privlačnost europskog visokog obrazovanja i poboljšati suradnja na tom polju s trećim zemljama, ulazi u novu fazu djelovanja, sa znatno većim proračunom i širim opsegom.  

U razdoblju od 2009. do 2013., EU će nastaviti podupirati zajedničke programe u Europi, uz financijsku potporu najtalentiranijim studentima te profesorima iz zemalja izvan EU, ali će i proširiti opseg programa na doktorsku razinu te povećati financijsku potporu. Osim toga, bivši Erasmus Mundus External Cooperation Windows bit će u potpunosti integriran u program Erasmus Mundus. 

Erasumus Mundus je program Europske komisije kojem je osnovni cilj promidžba europskog visokog obrazovanja i poticanje uspješne međunarodne suradnje. Omogućava stipendiranje studenata i profesora koji su uključeni u neki diplomski studij kojem je Europska komisija dodijelila certifikat 'Erasmus Mundus'. 

Očekivani proračun Erasmus Mundusa bit će oko 950 milijuna eura za razdoblje od 2009. do 2013. godine. 

'Nova, druga faza Erasmus Mundusa temelji se na izvrsnom uspjehu prve, i postat će s vremenom referentni program za promidžbu europskog visokog obrazovanja širom svijeta. Posebno sam zadovoljan da su Europski parlament i Vijeće tako značajno povećali sredstava za financiranje Erasmus Mundusa. Sada smo u mogućnosti proširiti opseg i uključiti doktorske studije, te dati velikodušnija sredstva na raspolaganje europskim studentima za učenje na partnerskim institucijama izvan EU, čime dvosmjerna mobilnost postaje realnost', rekao je u priopćenju europski povjerenik za obrazovanje, kulturu i mlade Jan Figel. 

U razdoblju 2004.-2008. Erasmus Mundus i Erasmus Mundus External Cooperation Windows ponudili su više od 10.000 stipendija studentima i profesorima iz čitavog svijeta, uz proračun od 690 milijuna eura. 

 

Više o tome:

Europska komisija: More students to benefit from Erasmus Mundus