naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska i Grčka odbacile uzgoj GM kukuruza

Europska komisija nije uspjela prisiliti Francusku i Grčku da dozvole uzgoj genetski modificiranog kukuruza američkog biotehnološkog giganta Monsanto.  

Stručnjaci za praćenje prehrambenog lanca država članica EU, koji se sastaju u Bruxellesu, nisu uspjeli usuglasiti stajališta o tome treba li poduprijeti ili osuditi francusko i grčko odbijanje davanja dozvole za uzgoj genetski izmijenjene sorte kukuruza, koja je već dobila zeleno svjetlo u Europi. 

Stalni odbor za praćenje hrane i zdravlje životinja nije uspio postići kvalificiranu većinu za ili protiv. 

Devet od 27 članica EU-a podržalo je prijedlog Komisije da se ukine zabrana, dok je 16 njih bilo protiv toga prijedloga ili je bilo suzdržano. Njemačka i Mlata nisu sudjelovale u glasanju, doznaje se od neimenovanog izvora na sastanku. 

Monsantov MON810 jedina je genetski modificirana žitarica čiji je uzgoj odobren u EU, no prošle je godine Francuska prekinula uzgoj, pozivajući se na 'sigurnosnu klauzulu'. 

Grčka je iskoristila istu zakonsku odredbu 2006. i otada je produljuje. 

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kazala je da je Monsantov kukuruz siguran i da ne postoje znanstveni dokazi koji bi opravdali zabrane. 

Europska komisija proslijedit će predmet ministrima EU-a kako bi odlučili trebaju li se Francuska i Grčka uskladiti sa stavom u EU i dopustiti sjetvu GM žitarica. 

Monica Frassoni, suvoditeljica Zelene grupe u Europskom parlamentu, zatražila je oprez prema pokušaju Komisije da prisili zemlje članice na prihvaćanje uzgoja GM žitarica. 

'Moramo ostati oprezni jer to nije prvi put da Komisija pokušava prisiliti vlasti onih zemlja članica koje se najviše opiru uzgoju genetski modificiranog kukuruza', kazala je. 'Sada je izazov osigurati kvalificiranu većinu za odbijanje prijedloga Komisije', dodala je Frassoni. 

Prošlog tjedna francusko tijelo za nadzor hrane također je zaključilo da je genetski modificiran Monsanto kukuruz siguran, suprotno ranijem izvješću koji je doveo do zabrane kukuruza.

Europski ministri zaštite okoliša glasat će 12. ožujka o tome hoće li tražiti od Austrije i Mađarske ukidanje slične zabrane GM-a. 

 

Više o tome:

EurActiv: EU fails to lift French, Greek GM crop bans