naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europi prijeti gubitak 3,5 milijuna radnih mjesta u 2009.

Do 3,5 milijuna građana Europske unije moglo bi u 2009. ostati bez posla, zbog tekuće gospodarske krize, upozorila je u utorak 17. veljače Europska komisija.  

'U nadolazećim se mjesecima očekuje daljnje pogoršavanje okolnosti na tržištima rada, uz ukupan pad zaposlenosti od 1,6 posto, ili nekih 3,5 milijuna radnih mjesta', ističe se u prvom mjesečnom izvješću Europske komisije o EU tržištu rada. 

Očekuje se da će nezaposlenost diljem 27-članog bloka, procijenjena na 7,0 posto u 2008., do kraja 2010. porasti na gotovo 10 posto, ističe nadalje Komisija u svojem izvješću. Najavljeni gubitci radnih mjesta sada daleko nadmašuju očekivanja o rastu broja zaposlenih. 

Posljedice krize najsnažnije će pogoditi metalurški, automobilski, financijski i logistički sektor, koji su samo u posljednjem tromjesečju 2008. izvijestili o preko 100 tisuća otkaza.

Međutim, taj bi pad barem djelomice mogao biti nadoknađen otpornošću ključnog maloprodajnog sektora, koji nastavlja stvarati značajan broj radnih mjesta, ističe nadalje Komisija.

Najnovije je mjesečno izvješće odgovor Komisije na tekuću krizu, s primarnom namjerom da se EU zakonodavcima i javnosti omogući brzi pristup pouzdanim informacijama o situaciji na tržištima rada u EU. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Monthly monitoring report on EU employment and social situation