naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europsku komisiju zabrinjavaju valutni tečajevi i banke u istočnoj Europi

Europska unija u srijedu 18. veljače je izrazila zabrinutost zbog slabljenja valuta u istočnoeuropskim zemljama koje nisu članice euro zone, kao i nekih susjednih zemalja u regiji, uključujući Hrvatsku.  

Povjerenik EU za gospodarsku i monetarnu politiku Joaquin Almunia kazao je kako ga zabrinjava situacija banaka u srednjoj, istočnoj i južnoj Europi, pri čemu je posebno ukazao na EU članicu Rumunjsku, te zemlje koje još nisu članice EU Ukrajinu, Hrvatsku i Srbiju. 

Predstavljajući Komisijinu procjenu srednjoročnih fiskalnih planova zemalja EU, Almunia je izrazio spremnost Unije da pomogne tim zemljama, naglasivši međutim kako bi ona bila drugačija za zemlje članice i one koje to nisu. 

Almunia je istupio nakon što se pokazalo da su srednja i istočna Europa osobito snažno pogođene globalnom financijskom krizom, što je potaknulo ulagače na rasprodaje lokalnih valuta i dionica u tim regijama.  

Tako se poljski zlot ovaj tjedan strmoglavio nadomak rekordno niskoj razini prema euru, da bi se u srijedu donekle oporavio. Mađarska je forinta pak zabilježila novu rekordno nisku razinu prema euru, a pod pritiskom se našla i češka kruna. 

'Zabrinjavaju me oscilacije valutnih tečajeva u EU zemljama s režimom plivajućih tečajeva', kazao je Almunia na tiskovnoj konferenciji, misleći na Poljsku, Mađarsku, Rumunjsku i Češku.  

Kazao je također kako dijeli zabrinutost Austrije zbog pogoršanja gospodarske situacije u nekim zemljama srednje i istočne Europe, što podvrgava pritisku lokalne podružnice nekih velikih zapadnoeuropskih banaka, poput austrijske Erste banke. 

'U cijelosti dijelim njihovu zabrinutost, svi shvaćaju njihovu zabrinutost zbog rizika vezanih uz situaciju u zemljama poput Ukrajine, Srbije, Hrvatske ili Rumunjske', kazao je.  

Naglasio je kako nije čuo ni za kakav službeni plan Austrije za pomoć tim zemljama i njihovim bankama. Diplomati tvrde da Austrija lobira za takvu pomoć ali da nije uspjela osigurati veću podršku. 

Potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, izjavio je da će se o situaciji u bankama u istočnoj Europi raspravljati na hitnom samitu EU, zakazanom za 1. ožujka, ali samo u sklopu šire rasprave. 

'Kriza je ogromni problem, osobito za banke aktivne u toj regiji. Moramo se tim problemom pozabaviti koordinirano', kazao je Vondra. 

Almunia je pak naglasio kako je EU spreman pomoći tim zemljama.  

'Ne možemo svima dati jednaku pomoć. Moramo praviti razlike u smislu različitih pozicija svake pojedine zemlje a s obzirom na instrumente kojima raspolažemo', objasnio je povjerenik EU.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Transcript of Commissioner Almunia's Press Conference on assessment of Stability and Convergence Programmes and application of the Stability and Growth Pact
  • EUobserver: Financial crisis tests European Commission authority
  • EUobserver: World Bank calls for eastern Europe bail-out
  • EUobserver: Eastern European markets take a beating
  • EUobserver: Germany open to bail-out of a eurozone country