naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europarlamentarci traže posebni nadzor trošenja novca iz EU fondova u Bugarskoj i Rumunjskoj

Odbor za proračun Europskog parlamenta mogao bi u ožujku zatražiti od Europske komisije da ga redovito izvješćuje o trošenju europskog novca u Bugarskoj i Rumunjskoj. 

'Imamo dojam da nismo dovoljno informirani o pretpristupnim fondovima koji se troše u Bugarskoj i Rumunjskoj', rekao je Herbert Bosch, predsjednik Odbora. 

Odbor za proračun raspravljao je u utorak o nekoliko financijskih izvješća u sklopu analize proračuna za 2007., uključujući dokumente Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) i Europskog revizorskog suda, koja su ukazala na velik broj nepravilnosti u tim dvjema članicama koje su u EU ušle 2007. 

Prema nacrtu izvješća o zaštiti financijskih interesa EU-a i borbi protiv prijevara, pouzdanost navedenih informacija o pretpristupnim fondovima najgora je u Bugarskoj i Rumunjskoj. 

'Zatražit ćemo od Komisije da objavljuje kvartalna izvješća o trošenju europskog novca u Bugarskoj i Rumunjskoj', rekao je Bosch.  

Odbor će o prijedlogu glasovati idući mjesec i on će biti uključen u analizu proračuna za 2007. koju će Europski parlament prihvatiti na plenarnoj sjednici u travnju, objasnio je, dodajući da velika većina zastupnika podržava taj prijedlog. 

Odbor je raspravljao i o korištenju pretpristupnih fondova u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima na zapadnom Balkanu. Bosch je kazao da i u tim slučajevima postoje jednaki problemi kao i kod Bugarske i Rumunjske. 

'Jasno je da su Bugarska i Rumunjska bile preslabe i prespore u pripremama za pristup i da su postojala velika kašnjenja u projektima. Uočili smo sada jednaku slabost s drugim zemljama i ne možemo dopustiti da se to ponovno dogodi, jer bismo u tom slučaju morali zaustaviti isplate ili ih barem usporiti', rekao je. 

Komisija je prošle godine Bugarskoj suspendirala 500 milijuna eura iz pretpristupnih fondova zbog prijevara i korupcije. Rumunjskoj je u lipnju suspendirano 142 milijuna eura iz poljoprivrednih fondova zbog nepravilnosti u sustavu plaćanja. Novac još nije deblokiran. 

 

Više o tome:

EUobserver: MEPs want special monitoring of EU funds for Bulgaria and Romania