naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sedam filmova koji su dobili potporu EU-a nominirano za Oscare

Sedam filmova koji su dobili potporu europskog filmskog programa MEDIA natjecat će se u 13 kategorija na ovogodišnjoj dodjeli Oscara u nedjelju 22. veljače, uključujući 'Milijunaša s ulice' nominiranog za najbolji film i režiju. 

Riječ je o filmovima 'Milijunaš s ulice', 'Kompleks Baader Meinhof', 'Valcer s Bahirom', 'Samo bez brige', 'The Duchess', 'Razred' i dokumentarcu 'Čovjek na žici'. 

MEDIA program predstavljat će i tri filma nominirana za najbolji strani film, uključujući 'Razred', koji je 2008. osvojio Zlatnu palmu u Cannesu. Ti filmovi dobili su ukupnu potporu veću od tri milijuna eura.  

Prošle godine, dva filma koja je financirao MEDIA program osvojila su Oscare – 'Krivotvoritelji' nagrađeni u kategoriji najboljeg stranog filma te 'La Vie en Rose' (najbolja glumica).  

Godine 2007. Oscara za najbolji strani film osvojio je 'Život drugih', a 2006. najbolji dokumentarac bio je 'Pingvinski marš'. 

U zadnje tri godine, filmovi obuhvaćeni MEDIA programom osvojili su ukupno osam Oscara. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Seven EU-funded films nominated for Oscars