naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Čelnici srednje Europe pozivaju na hitan sastanak o krizi u Bruxellesu

Poljski premijer Donald Tusk pozvao je čelnike zemalja članica Europske unije iz srednje i istočne Europe da rasprave o gospodarskim i financijskim izazovima s kojima je suočena regija, netom prije početka summita 27-članog EU-a zakazanog za 1. ožujka u Bruxellesu. 

Čelnici Češke, Slovačke, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Litve, Latvije i Estonije pozvali su da im se na sastanku pridruži predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso.

Tusk zagovara da se sastanak čelnika devet EU zemalja s predsjednikom Barrosom održi u Bruxellesu 1. ožujka ujutro, netom pred samit 27 zemalja članica EU koji bi trebao započeti istoga dana u vrijeme ručka. 

'Zamisao je ta da se pobrinemo da EU odgovor na krizu bude za 27-članu EU u cjelini a ne samo za neke članice', kazao je Mikolaj Dowgielewicz, poljski ministar za Europu. 'Posebna situacija navedenih zemalja, novih članica EU, mora se uzeti u obzir u tome odgovoru na krizu', rekao je. 

Dodao je kako bi samit 1. ožujka trebao biti posvećen zaštiti unutarnjeg tržišta, temeljnom stupu Europske unije, i otvaranju tržišta rada. 'Ne bismo smjeli sada olabaviti EU pravila koja se tiču premještanja radnika', poručio je. 

Litavski premijer Andrius Kubilius poziva da EU čelnici iznesu zajedničko stajalište u pogledu pomoći za regiju.  

'Potrebna je veća koordinacija, stajalište EU-a za rješavanje problema u srednjoj i istočnoj Europi, u zemljama koje su članice EU i u onima koje to nisu, kao što je, primjerice, Ukrajina', kazao je. 

Ukazao je također na potrebu za većim izdvajanjima iz EU proračuna za pomoć novim zemljama članicama. 

'Svatko mora shvatiti da se mi u istočnoj Europi nalazimo u vrlo teškoj situaciji, da nemamo novca za spašavanje', tumači Kubilius koji se ovog tjedna sastao s predstavnicima švedske banke Swedbank, najvećeg zajmodavca za baltičke zemlje. Swedbank trećinu svoje dobiti ostvaruje u toj regiji. 

 

Više o tome:

EUrActiv: Eastern EU members seek shelter from economic storm