naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: EU može pomoći istočnoj Europi

Europska unija pomaže istočnoeuropskim gospodarstvima pogođenima usporavanjem gospodarskih aktivnosti u svijetu, ustvrdio je u petak 20. veljače povjerenik EU za gospodarsku politiku, pozivajući istodobno privatne ulagače da sami podupru vlastita ulaganja u toj regiji.  

Joaquin Almunia je u petak odgovarao na pitanja o mogućem spasonosnom paketu za istočnoeuropske zemlje, čije bi se banke mogle suočiti s nemogućnošću naplate potraživanja po odobrenim kreditima, zbog snažnih oscilacija lokalnih valuta, sve veće nezaposlenosti i ozbiljnog usporavanja gospodarskih aktivnosti. 

'Podupiremo gospodarstva instrumentima koji nam u EU stoje na raspolaganju, i već sam ranije spomenuo strukturalne i kohezijske fondove, zajmodavne aktivnosti Europske investicijske banke a možemo spomenuti i Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD)', kazao je povjerenik EU na konferenciji za novinstvo. 

EIB je zajmodavni ogranak EU koji istodobno ima udio u EBRD-u. 

'Povrh toga, privatni sektor trebao bi poduprijeti vlastita ulaganja', kazao je, očigledno aludirajući na austrijske, talijanske, belgijske, francuske i njemačke banke koje su znatno ulagale u toj regiji i sada dominiraju njezinim bankovnim sektorom. 

Austrija, čije su banke u regiji istočne Europe plasirale zajmove ukupne vrijednosti oko 70 posto austrijskog BDP-a, zatražila je koordiniranu akciju EU za pomoć bankovnom sektoru u toj regiji. 

No, Almunia je napomenuo da gubici zapadnoeuropskih banaka koje imaju ogranke u istočnoeuropskim zemljama nisu rezultat njihovih ulaganja u istočnoj Europi. Pomoć zapadnih vlada za te zapadnoeuropske banke koje imaju podružnice u istočnoj Europi bit će upotrijebljena i za osiguravanje normalnog poslovanja tih podružnica, kazao je. 

'Siguran sam da one vlade koje su odlučile na temelju smjernica Europske komisije dokapitalizirati banke razmišljaju i o dokapitalizaciji onih banaka koje su ulagale u zemlje istočne i srednje Europe', kazao je. 

'Od te će dokapitalizacije koristi imati i podružnice tih banaka u zemljama srednje i istočne Europe', smatra povjerenik EU. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU can help bloc's wobbling economies