naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila strategiju za sprječavanje dramatičnih posljedica prirodnih katastrofa

Europska komisija želi spriječiti dramatične posljedice prirodnih katastrofa kojih bi moglo biti sve više a njihov intenzitet sve veći, te je stoga priprema od ključne važnosti. 

'Prirodne katastrofe sve veća su prijetnja za zemlje članice EU i njihova učestalost i snaga mogle bi se povećati u godinama koje dolaze. Moramo učiniti sve što možemo kako bismo smanjili njihov utjecaj, pripremajući se što bolje', rekao je u ponedjeljak 23. veljače europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas. 

Povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel dodao je da je prevencija bolja od rješavanja posljedica te da je uvijek bolje pokušati smanjiti rizik unaprijed nego naknadno davati humanitarnu pomoć. 

U tom cilju Europska je Komisija u ponedjeljak usvojila dva dokumenta od kojih se jedan odnosi na pristup EU-a u smanjivanju posljedica katastrofa u Europskoj uniji, a drugi je strategija za smanjenje posljedica katastrofa u zemljama u razvoju. Dokumenti, koji su usvojeni u paketu, predstavljaju prvi pokušaj uspostave strateškog pristupa tom problemu. 

Predložene akcije na razini EU fokusiraju se na područja gdje je zajednički pristup učinkovitiji od pojedinačnog pristupa na nacionalnim razinama. 

To su primjerice izrada smjernica o opasnostima, poboljšani pristup sustavima za rano uzbunjivanje, ciljano trošenje sredstava EU, bolja obuka i kampanje za podizanje svijesti. 

Što se tiče zemalja u razvoju, Komisija naglašava potrebu jačanja političkog dijaloga s tim zemljama, te razvoj regionalnih planova koji bi mogli uključiti i europsku potporu kampanjama podizanja svijesti o prirodnim katastrofama. EU će specifične akcije predstaviti u planu koji bi trebala objaviti u lipnju ove godine. 

 

Više o tome: