naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Stockholm i Hamburg zelene prijestolnice Europe

Gradovi Stockholm i Hamburg dobitnici su nagrade Zelena prijestolnica Europe, nove nagrade koju dodjeljuje Europska komisija kako bi potaknula vlasti u gradovima da rade na poboljšanju kvalitete života vodeći računa o okolišu. Stockholm će nositi titulu Zelene prijestolnice za 2010. a Hamburg za 2011.  

'Čestitam Stockholmu i Hamburgu na njihovim naporima da prioritet daju zaštiti okoliša i kvaliteti života. Danas četiri od pet Europljana živi u urbanim sredinama u kojima su ekološki izazovi najveći. Zahvaljujući mjerama protiv atmosferskog onečišćenja, mjerama protiv prometnih gužvi, smanjenju emisije ugljičnog dioksida i upravljanju otpadnim vodama, Stockholm i Hamburg su gradovi koji mogu služiti kao model za ostatak Europe', rekao je povjerenik za okoliš Stavros Dimas. 

U Stockholmu, u kojem živi oko 800 tisuća ljudi, postavljeni su ambiciozni ciljevi da se do 2050. godine izbace iz uporabe fosilna goriva, a uveden je i sustav naknade za zagađivanje što je znatno smanjilo uporabu osobnih automobila i natjeralo ljude da više koriste javni prijevoz.

Oko 95 posto stanovnika Stockholma živi na manje od 300 metara od zelenih površina. 

Hamburg je također zacrtao ambiciozne ciljeve smanjenja emisije stakleničkih plinova za 20 posto do 2020. i za 80 posto do 2050. godine. 

Gradske vlasti su u javnim zgradama uvele sustav ocjenjivanja racionalnog trošenja energije i pokrenule program zamjene zastarjelih rasvjetnih tijela, hladnjaka i bojlera. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Environment: Stockholm and Hamburg win first European Green Capital awards