naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Budimpešta osvojila nagradu Europskog tjedna mobilnosti

Budimpešta je osvojila nagradu Europskog tjedna mobilnosti 2008., u finalu pobijedivši Zagreb i portugalsku Almadu, jer je poduzela najveće napore kako bi senzibilizirala javnost na onečišćenost zraka koje je posljedica prometa te promovirala čista prometna rješenja. 

Više od dvije tisuće europskih gradova sudjelovalo je u Europskom tjednu mobilnosti 2008. čija je tema bila 'Čisti zrak za naše gradove'. Šezdeset i šest lokalnih vlasti natjecalo se na nagradu, a skupina stručnjaka među njima ih je izabrala 10, te potom tri koji su ušli u finale, Budimpeštu, Zagreb i Almadu. 

Skupina neovisnih stručnjaka, kako je objavila u ponedjeljak Europska komisija, ocijenila je da je mađarska prijestolnica napravila najveće napore kako bi senzibilizirala javnost na atmosfersku onečišćenost zbog prometa i promovirala najbolja rješenja tijekom Europskog tjedna mobilnosti. 

'Europski tjedan mobilnosti daje važan doprinos borbi protiv onečišćenosti zraka, gužvi i buke koju stvaraju privatna vozila koja guše naše gradove. Sudjelovanje na Tjednu mobilnosti prošle godine bilo je važnije nego ikad i mislim da ono ukazuje na realnu želju lokalnih vlasti da poboljšaju kvalitetu života građana. Želim čestitati Budimpešti što je odnijela nagradu, pobijedivši ozbiljne protivnike, Almadu i Zagreb', rekao je europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas. 

Objašnjavajući razloge zbog kojih je pobijedila Budimpešta, Europska komisija kaže da je taj grad osmislio cijeli niz događanja i aktivnosti kojima promovira održivi urbani promet - dva uzastopna dana bez automobila, utrku poznatih osoba prema njihovu radnom mjestu, izložbu čistih i energetski učinkovitih vozila, konferenciju o kvaliteti zraka te dan pješačkih zona kojim se željela privući pozornost na užitak hodanja po povijesnom središtu. 

Što se tiče Zagreba on je u najuži izbor ušao jer je stavio u promet nove tramvaje i autobuse, poboljšao usluge javnog prijevoza i proširio infrastrukturu za bicikliste i pješake. Grad je također podignuo cijene parkiranja, uveo ograničenja parkiranja i trajno smanjio promet vozila u starom dijelu grada.  

Organizirana je i javna rasprava o kvaliteti zraka, kao i Dan javnog prijevoza kako bi se pokazale prednosti tog tipa prometa i učinilo da vozači shvate da autobusi i tramvaji imaju prednost u trakama koje su za njih rezervirane. Tijekom dana bez automobila, 6 kilometara kolnika pretvoreno je u pješačke zone i organizirana je promenada na biciklima kroz središte grada. 

Europski tjedan mobilnosti 2009. bit će organiziran ove godine od 16. do 22. rujna a tema će mu biti uloga javnog prijevoza u borbi protiv klimatskih promjena.

  

Više o tome:

Europska komisija: Environment: Budapest wins European Mobility Week Award 2008