naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Financijska kriza prijeti podjelom na dvije Europe

Zemlje članice Europske unije iz istočne Europe boje se da bi ih bogatije zapadne zemlje mogle ostaviti iza sebe u naporima da se prevlada ekonomska kriza. 

Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Litva, Latvija, Estonija, Rumunjska i Bugarska nadaju se da će privući i Njemačku, Nizozemsku i nordijske zemlje u koaliciju koja se protivi ideji o euroobveznicama, rekli su poljski dužnosnici za list Gazeta Wyborcza. 

'Želimo blokirati eventualni projekt euroobveznica. Učinit ćemo sve kako bismo spriječili Europu dviju brzina. Uvođenje euroobveznica samo za eurozonu značilo bi upravo to', rekao je poljski potpredsjednik vlade Grzegorz Schetyna u srijedu. 

Stvaranje euroobveznica pomoglo bi siromašnijim članicama euro zone, kao što je Grčka, da jeftinije posuđuju novac. Međutim, to bi istodobno moglo podići cijene kredita za zemlje, uglavnom istočnoeuropske, koje su izvan euro zone. 

Ideju o euroobveznici iznio je talijanski ministar financija Giulio Tremonti na ekonomskom forumu u Davosu u siječnju a u međuvremenu ju je podupro Međunarodni monetarni fond. 

Skupina devet zemalja istočne Europe održat će zasebni summit u nedjelju pred izvanredni sastanak na vrhu EU, koji je za isti dan sazvalo češko predsjedništvo. 

Osim ideje o euro obveznicama, francuski, talijanski i španjolski planovi o pumpanju milijardi dolara u nacionalne automobilske industrije također su izazvali strahove da će zapadne države EU pokušati naći svoj vlastiti izlaz iz krize, bez obzira na kršenje principa jedinstvenog tržišta. 

 

Više o tome:

EUobserver: Financial crisis threatens east-west divide in EU