naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarsko povjerenje u Europi i dalje pada

Gospodarsko povjerenje u Europi spustilo se na najnižu razinu u 24 godine, pokazala je anketa objavljena u četvrtak 26. veljače, povećavši pritisak na Europsku središnju banku da ponovno smanji kamatne stope u razdoblju sve dublje globalne recesije.  

Pokazatelj gospodarske klime (ESI) za zemlje euro zone, kojeg objavljuje Europska komisija, u veljači je pao na 65,4 boda , sa naniže revidiranih 67,2 boda u siječnju. Riječ je o njegovoj najnižoj razini od početka bilježenja 1985.  

Analitičari su očekivali njegov blagi pad u veljači na 68,5 bodova, s prvotno procijenjenih 68,9 bodova u siječnju. 

U 27 članica EU pokazatelj gospodarskog povjerenja zabilježio je još veći pad, također na rekordno nisku vrijednost od 61 boda, u odnosu na siječanjska 63,2 boda. 

Izvješće Europske komisije objavljeno je uoči sastanka ECB-a idućeg tjedna, na kojem se očekuje da će banka sa sjedištem u Frankfurtu odlučiti ponovno značajno sniziti ključne kamatne stope, kako bi potaknula gospodarski rast u euro zoni. 

'Strah od nezaposlenosti, gubici financijskih tvrtki i neizvjesnost u vezi s dubinom recesije i dalje zasjenjuju pozitivan utjecaj manje inflacije', kazao je ekonomist ING-a Martin van Vliet, zaključivši da će pokazatelj gospodarske klime 'vjerojatno zacementirati očekivanja o smanjenu stope za pola postotnog boda na sastanku ECB-a idućeg tjedna'. 

U odvojenom je izvješću Europska komisija također objavila da je pokazatelj poslovne klime u euro zoni (BCI) u veljači također kliznuo na najnižu razinu u protekle 24 godine, od minus 3,51 boda, u odnosu na minus 3,05 boda u siječnju. 

 

Više o tome:

Europska komisija: February 2009: Economic sentiment drops slightly again in both the EU and the euro area