naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nordijsko vijeće podupire ulazak u EU i euro zonu

Predsjednici vlada nordijskih zemalja razgovarali su na drugom godišnjem globalizacijskom forumu održanom na Islandu o opcijama priključivanja Europskoj uniji i euro zoni. 

Premijeri Danske, Finske, Švedske, Norveške i Islanda sastali su se u četvrtak 26. veljače, a iako su teme drugoga godišnjeg summita trebale biti inovacije i klimatske promjene, razgovarali su prije svega o ekonomskoj krizi, te pritom dotaknuli temu mogućeg ponovnog razmatranja ulaska u Uniju i euro zonu. 

Finska je jedina od nordijskih zemalja koja pripada i EU i euro zoni. Švedska i Danska također su članice bloka, ali su zadržale svoje domaće valute, dok su Norveška i Island izvan EU. 

Premijeri, koji svi osobno podupiru euro i članstvo u EU, kako pišu mediji, razgovarali su o mogućim opcijama, ali osim Finske, svi se suočavaju sa značajnim zaprekama na putu za EU. 

Švedski je premijer Fredrik Reinfeldt rekao kako ne očekuje da bi se u njegovoj zemlji, koja je 2003. na referendumu odbacila euro, to pitanje moglo ponovno postaviti prije 2014. 

'Ipak, kriza je dovela do značajnih promjena', rekao je. 'Stoga slijedimo rasprave u Danskoj vrlo pozorno'. 

Referendum o uvođenju eura u Danskoj očekuje se prije sljedećih općih izbora, koji se trebaju održati 2011.  

Kako piše agencija Agence Europe, danski premijer Anders Fogh Rasmussen najavio je u četvrtak da bi njegova vlada mogla odlučiti ove godine da 2010. ili 2011. raspiše referendum o ulasku Danske u euro zonu. 

U nedavnom intervjuu za agenciju Reuters, Rasmussen je rekao da je kriza povećala potporu Danaca za priključivanje euro zoni. Objasnio je također da će se odluka o održavanju referenduma ili više njih, jer Danska bi mogla glasovati i o svojim izuzećima, donijeti tek nakon irskog referenduma o Lisabonskom ugovoru koji je najavljen za jesen ove godine. 

Norveški premijer Jens Stoltenberg dao je kratku izjavu: 'Referendum o EU kod nas nije prošao i zasad nije na dnevnom redu'. Norveška je održala dva referenduma o tom pitanju, 1974. i 1994. 

Islandska premijerka Johanna Sigurdardottir kazala je da kao dio koalicijskog dogovora koji je njezina socijaldemokratska stranka lijevog centra potpisala s Pokretom zelene ljevice sadašnja prijelazna vlada neće aplicirati za članstvo. 

Međutim, neovisno izvješće naslovljeno 'Nordijski globalizacijski barometar 2009., globalni pritisak - nordijska rješenja', kaže da bi se trebalo razmotriti eventualno članstvo tih zemalja u euro zoni i EU. 

'Nordijske zemlje trebale bi razmotriti traže li promjene u globalnoj ekonomiji temeljne promjene u njihovim ekonomskim politikama', kaže se u izvješću.'Ravnoteža troškova i koristi od zadržavanja neovisnih valuta i ostanka izvan EU mogla bi se promijeniti', dodaje se. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Nordic Council report backs EU and euro entry
  • EurActiv: Nordics debate need for euro's shelter from crisis