naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nove članice pozvale na solidarnost među zemljama članicama EU-a

Skupina novih zemalja članica EU-a iz srednje i istočne Europe pozvala je u nedjelju 1. ožujka na solidarnost među svim zemljama članicama u pokušajima izlaska iz gospodarske krize i na izbjegavanje protekcionizma i egoizma.  

'Željeli bismo da Europa učini sve kako ne bi podlegla iskušenjima protekcionizma i egoizma', rekao je poljski premijer Donald Tusk nakon završetka mini-summita devet zemalja srednje i istočne Europe, koji je održan prije početka summita 27-orice. 

Tusk je pozvao sve zemlje članice da poštuju pravila i načela zapisana u europskim ugovorima. 'Svi u Europskoj uniji trebaju pokazati univerzalnu solidarnost, više odgovornosti i više optimizma', rekao je Tusk nakon sastanka čelnika Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke, Litve, Latvije, Estonije, Bugarske i Rumunjske. 

Taj mini-summit je sazvan kako bi siromašnije članice usuglasile zajedničko stajalište prema nekim mjerama poduzetim u zapadnim članicama, a koje one ocjenjuju protekcionističkim.  

Francuska, Italija i još neke zemlje najavile su planove za spašavanje automobilske industrije teško pogođene ovom krizom, a nove zemlje, koje sebi ne mogu priuštiti takve mjere, iznijele su optužbe da je riječ o protekcionizma, koji ide na njihovu štetu i potkopava pravila jedinstvenog tržišta. Te međusobne optužbe dovele su i do ocjena da se Europa ponovno dijeli na zapadnu i istočnu i na sjevernu i južnu. 

'Ovaj summit treba pokazati da se Europa ne smije podijeliti na novu i staru, sjevernu i južnu ili zapadnu i istočnu', rekao je uoči početka summita 27-orice predsjedatelj Europskog vijeća, češki premijer Mirek Topolanek. 

'Ne smijemo dopustiti da nova 'čelična zavjesa' ponovno podijeli Europu na dva dijela', rekao je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany. 

Mađarska je nedavno zatražila paket pomoći u visini od 180 milijardi eura za zemlje srednje i istočne Europe, čije su nacionalne valute u posljednje vrijeme pala i do 30 posto u odnosu na euro. Mađarska je također zatražila i da se skrati i pojednostavi postupak za ulazak u euro-zonu.  

Međutim, takvu mogućnost odbacuje predsjednik euro-skupine, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. 'Mislim da ne možemo preko noći promijeniti kriterije za ulazak u euro-zonu. To nije izvedivo', rekao je Juncker. 

 

Više o tome:

  • Češko EU predsjedništvo: Mirek Topolánek: “European solidarity is unthinkable without national responsibility”
  • Češko EU predsjedništvo: Extended “Visegrad 4” talk ahead of meeting of EU’s 27 leaders
  • EUobserver: New member states call for EU solidarity
  • EurActiv: Eastern EU in plea for multi-billion bailout fund