naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi da SAD objave srednjoročne ciljeve smanjivanja emisija plinova

Europska unija očekuje od Sjedinjenih Država da objave točne brojke koliko se namjeravaju angažirati u smanjivanju emisija stakleničkih plinova u srednjoročnom razdoblju, objavili Europska komisija i češko predsjedništvo EU.  

'Znamo da Sjedinjene Države žele smanjiti emisije stakleničkih plinova za 80 posto 2050. Ali sada želimo doznati koji su njihovi srednjoročni ciljevi', objasnio je češki ministar okoliša Martin Bursik nakon sastanka sa svojim kolegama iz EU u ponedjeljak 2. ožujka u Bruxellesu. 

Bursik i europski povjerenik za okoliš Stavros Dimas najavili su put u Washington 14. i 15. ožujka kako bi čuli koje su namjere američke administracije. 

Također, 'klima će biti jedna od prvih stvari o kojima će se razgovarati s predsjednikom Barackom Obamom tijekom njegova posjeta Pragu 5. travnja', dodao je Bursik. 

'Očekujemo da će se razvijene zemlje kao skupina angažirati na smanjivanju emisija stakleničkih plinova za 30 posto. To će biti nešto više ili nešto manje za SAD. Pregovarat ćemo i vidjeti možemo li dostići te ciljeve', rekao je Dimas. 

EU se obvezala smanjiti svoje emisije za 20 posto do 2020. u odnosu na razinu iz 1990. te je izjavila kako je spremna ići do 30 posto ako se o tome postigne međunarodni dogovor na sastanku u Kopenhagenu u prosincu ove godine.(Hina) 

 

Više o tome:

 

 

 

Europska komisija: Opening remarks at the Joint Press Conference with the Czech Presidency on the Informal Meeting of the Heads of State or Government