naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Merkel protiv financiranja Nabucca europskim novcem

Njemačka kancelarka Angela Merkel protivi se da se projekt plinovoda Nabucco financira europskim novcem, te smatra da problem nije u financiranju tog projekta već u pronalaženju plina kojim bi se napunio plinovod. 

U izjavi novinarima ovoga vikenda, nakon izvanrednog EU summita u Bruxellesu, Merkel je kazala da Nabucco ne treba financirati javnim europskim novcem. 

Nema potrebe za financijskom potporom Nabuccu budući da se ne radi o manjku privatnih investitora, rekla je. Problem s Nabuccom nije otkuda će doći investicije nego otkuda će doći plin, dodala je Merkel. 

Na Njemačku se već dugo gleda kao na zemlju koja želi spriječiti da Nabucco bude europski projekt. Budući da je ona neto uplatitelj u EU proračun, od nje bi se očekivalo da doprinese s velikim dijelom od osam milijardi eura na koliko se procjenjuje izgradnja plinovoda. 

Na nedavnom summitu o Nabuccu u Budimpešti, mađarski premijer Ferenc Gyurcsany opisao je Nabucco kao pitanje nacionalne sigurnosti i sugerirao da EU financira taj strateški projekt. Dan nakon toga, u prijedlogu da se preusmjeri pet milijardi eura nepotrošenog novca EU, Europska komisija namijenila je 250 milijuna za Nabucco. 

Nabucco bi trebao smanjiti ovisnost EU o ruskom plinu, opskrbljujući Europu plinom iz kaspijskog bazena koji bi zaobišao Rusiju. Plin bi trebao poteći 2014., ali projekt se još uvijek suočava s mnogim zaprekama. 

Konzorcij za Nabucco uključuje vodeće europske energetske kompanije: austrijski OMV, mađarski MOL, njemački RWE, bugarski Bulgargaz, rumunjski Transgaz i turski Botas. Međutim, tri člana konzorcija - OMV, MOL i Bulgargaz - već su potpisala za Gazpromov plinovod Južni tok, čime se pojavljuju pitanja u vezi sa sukobom interesa i njihove predanosti Nabuccu. 

Neke vlade, uključujući njemačku, francusku i talijansku, koje imaju bliske veze s Kremljom i dugoročne ugovore s Gazpromom, nisu uvjerene u potrebu gradnje novog plinovoda. 

 

Više o tome:

EurActiv: No EU funding for Nabucco, says Merkel