naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija iznijela prijedloge novih pravila za financijski sektor

Europska komisija je u srijedu 4. ožujka predložila čitav niz novih mjera koje će uključivati reforme na području financijskog sektora i plaća bankovnih dužnosnika a imaju za cilj učiniti financijska tržišta i institucije sigurnijima za ulagače.  

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso predstavio je nacrt navedenih prijedloga u sklopu nastojanja da se riješi kriza koja je zamrznula financijska tržišta i potaknula ulagače na bijeg. 

'Naša je poruka jasna - moramo poslati snažan signal našim građanima, kompanijama i globalnoj zajednici da postoji izlaz iz krize', kazao je Barroso na tiskovnoj konferenciji. 

Dokument EK-a podupire preporuke koje je prošli tjedan iznijela skupina stručnjaka predvođena bivšim guvernerom francuske središnje banke Jacquesom de Larosiereom. 

U svjetlu navedene analize, do kraja svibnja Komisija će predstaviti prijedloge o arhitekturi budućeg europskog sustava financijskog nadzora, kako bi se o njima mogla donijeti odluka na sastanku Europskog vijeća u lipnju, kaže se u nacrtu dokumenta. 

U njemu se ukazuje na potrebu uspostave dvaju novih paneuropskih nadzornih tijela, pri čemu bi na čelu onog zaduženog za rizike po sveukupni sustav bila Europska središnja banka (ECB), dok bi drugo obuhvatilo nadzorne vlasti zemalja-članica koje bi na dnevnoj bazi pratile operacije banaka, osiguravatelja i tržišta.  

'Izmjene zakona koje će omogućiti da navedeni prijedlozi postignu ciljane rezultate uslijedit će ujesen a trebale bi biti usvojene pravodobno kako bi obnovljeni aranžmani o nadzoru bili spremni za primjenu u 2010.', dodaje se u dokumentu. 

Komisija će predložiti sažimanje de Larosierove preporuke pristupa, kojim bi se osuvremenjivanje nadzora na dnevnoj osnovi podijelilo u dvije faze.  

Da bi postale zakon, navedene mjere moraju dobiti podršku Europskog parlamenta i vlada EU zemalja. 

Dokument predsjednika EK donosi i pregled financijskih reformi koje su dosad poduzete od početka aktualne financijske krize, najgore u posljednjih nekoliko desetljeća. 

'Prvi znaci pokazuju da Europski plan gospodarskog oporavka (EERP) postiže željene učinke . Ukupni fiskalni poticaji za gospodarstvo dosežu 3,3 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP)', kaže se dalje u dokumentu. 

Mjere kojima bi se otklonili kratkoročni učinci krize trebalo bi uskladiti s dugoročnim ciljevima i potrebom za povratkom održivim državnim financija, stoji u dokumentu. 

'Čišćenje bankovnog sustava preduvjet je za povratak normalnim uvjetima kreditiranja. ECB za euro zonu, zajedno s ostalim središnjim bankama, omogućava značajnu likvidnost. One su već srezale kamatne stope, no moglo bi biti prostora i za daljnja sniženja.

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission calls on EU leaders to stay united against the crisis, move fast on financial market reform and show global leadership at G20
  • EUobserver: EU backs new financial regulatory framework